Champagne
12.–15.5.2016
12.5.2016 aamusella 11 hengen seurueemme saapui Pariisiin, mistä matkamme jatkui kohti Epernayta, Champagnen rustiikkia ”maalaiskeskusta”. Sää ei näyttänyt lupaavalta eivätkä ennustukset yhtään sen paremmilta, mutta onneksemme reissun varrella saimme todeta, etteivät ne Ranskankaan sääennusteet aina pidä paikkaansa. Ensimmäinen samppanja La Table Kobus -ravintolassa lounaan yhteydessä muistutti enemmän kotimaista omenaviiniä kuin Champagnen kuplivaa, mutta siitä oli hyvä vain parantaa antimia! Lounaan jälkeen koitti ensimmäinen vierailumme, Britti -hovin ja James Bondin suosima Champagne Bollinger. Piskuisessa Aÿn kylässä aika tuntui pysähtyneen eikä oviakaan samppanjajätti turhaan kahlinnut suurilla lukoilla. Kattavan kellarivisiitin lisäksi pääsimme ihailemaan Bollingerin upeaa viinitarhaa, missä köynnökset vielä kasvavat varttamattomina. Upea vierailu oppaamme Sonian käsissä antoi mediassa glamouria hehkuvasta brandista aivan erilaisen kuvan tynnyriseppineen ja maalaismaisine piirteineen. Epernayssa ihailimme Avenue de Champagnen varrella sijaitsevia taloja, kunnes rankkasade yllätti ja oli parempi juosta hotellin suojiin.
13.5.2016 pakkasimme laukut ja lähdimme pikkubussilla kohti Reimsia, Ranskan kuningaskunnan syntysijoja ja ”samppanjapääkaupunkia”, missä 35 Ranskan kuningasta 38:sta on kruunattu. Nautimme kauniista säästä ja kävelimme päivän vierailukohteeseemme, Champagne Palmerille. Isäntämme Raymond veti kattavan kellarikierroksen ja saimme ihailla talossa 42 vuotta työskennelleen kellarimestari Francisin tanssitusta, remuage. Kellareiden jälkeen siirryimme ihailemaan Reimsiä kattojen yltä ja sen jälkeen oli vuorossa Maison Palmer. Vuosi sitten valmistuneessa ”vierasmajassa” nautimme lounaan yhdessä isäntämme kanssa, Mr. Bean -tyylisen hovimestarin huomassa. Opimme, että magnum on optimipullokoko ja että 0.75 litran pullo tunnetaan Palmerilla nimellä ”half magnum”. Ja magnumeja tuli muutama maistettuakin! Vierailun jälkeen jatkoimme matkaa jalan ja maistelimme pari samppanjaa lisää Boutique du Club Trésors de Champagnessa. Sen jälkeen siirryimme ihastelemaan Reimsin katedraalia, kuka lähempää, kuka kauempaa terassin toiselta puolen. Illalla pääsimme vielä seuraamaan katedraalin upeaa valoshowta.
14.5. suunnistimme Saint Nicaisen kukkulalle, minne roomalaiset perustivat kalkkikivilouhoksia lähes 2000 vuotta sitten. Ensimmäinen vierailukohteemme oli Champagne Ruinart, missä nuori oppaamme Alexander johdatti meidät vanhimman samppanjatalon historiaan ja nykypäivään. Upeat katedraalimaiset kellarit saivat kauneudellaan vieraat mykistymään. Kellarivierailun jälkeinen tasting huipentui Dom Ruinart Blanc de Blancs 2004:een, minkä jälkeen siirryimme kuplivissa tunnelmissa jalan kohti Les Crayèria. Nautimme pitkän lounaan Les Crayères’n Brasseriessa, missä oli hyvät saldot myös magnum -samppanjaa. Lounaan jälkeen oli vuorossa keltainen leski eli Veuve Clicquot. Hieman takkuisen alun jälkeen saimme yksityiskierroksen ja tutustuimme Saint-Nicaisen kukkulan pisimpiin kellareihin, joita Veuve Clicquot:lla on yhteensä jopa 24 kilometriä.
15.5., viimeisen matkapäivämme, vietimme Vranken Pommeryn tiluksilla. Päivä alkoi 1900-luvun alussa rakennetun Villa Demoisellen tutustumisella. Alkujaan Pommeryn johtajalle, Henry Vasnierille rakennettu villa tuhottiin täysin 1990-luvulla. Herra Vrankenin ostaessa Pommeryn vuonna 2002 myös Villa Demoiselle siirtyi hänen omistukseensa. Neljän vuoden täydellisen restauroinnin jälkeen vuonna 2008 villa avattiin suurelle yleisölle. Vierailun päätteeksi saimme sentään lasit Vrankenin Diamondia, ennen kuin seuraava kierros tien toisella puolen alkoi. Pommeryn kellarikierroksen jälkeen siirryimme privaattitiloihin maistamaan samppanjaa ja lounastamaan. Sinisessä kabinetissa nauttimamme lounaan jälkeen oli aika sanoa Reimsille hyvästit ja lähteä kohti Pariisia. Matkalla saimme sentään hieman helpotusta nauttimalla hieman lisää samppanjaa!
Neljän päivän saldoksi muodostui 53 samppanjaa, mutta seuraavaksikin kerraksi riittää maisteltavaa! Nimittäin erilaisia etikettejä Champagnessa ja samppanjan osalta on vähintään 40 000!