Champagne
22.–25.5.2014
22.5.2014 aamupäivällä 12 hengen seurueemme saapui Pariisiin, mistä matkamme jatkui minibussilla kohti Reimsin kaupunkia, Ranskan kuningaskunnan syntysijoja ja ”samppanjapääkaupunkia”. Champagne Palmerilla meitä odotettiin jo kuumeisesti! Aikaisin aamunkoitteessa alkanut reissu sai arvoisensa alun, kun tervetuliaismaljaksi korkattiin Palmerin Millésime 1996 Jéroboam. Lounaan nautimme Palmerin edustustiloissa, josta on näkymä yli kaupungin kattojen. Siirryimme kellareihin sulattelemaan lounasta ja tutustumaan kalkkikivikerrosten kätköihin. Pääsimme seuraamaan käsintehtyä korkinvaihtoa (dégorgement) ja maistamaan muun muassa juuri korkattua Amazonea. Isäntiemme Raymondin ja Remyn jo hieman haukotellessa kellarimestari Javi alkoi vasta päästä vauhtiin. Ensimmäisen vierailumme samppanjasaldoksi tulikin 9 eri samppanjaa ?.
23.5.2014 suunnistimme Saint Nicaisen kukkulalle, jossa galloroomalaisten kalkkikivilouhoukset sijaitsivat lähes 2000 vuotta sitten. Ensimmäinen vierailukohteemme oli Champagne Taittinger, missä nuori brittioppaamme tutustutti meidät ikiaikaisiin kellareihin, joita galloroomalaisten lisäksi benediktiinimunkit olivat muokanneet luostarin tarpeisiin 1200-luvulta lähtien. Kellarivierailun jälkeen oli vuorossa tasting, joka huipentui Comtes de Champagne Blanc de Blanc 2005:een! Taittingerilta jatkoimme jalan kohti Les Crayères’n Brasserieta, missä nautimme pitkän lounaan – ja lisää samppanjaa. Havaitsimme, että magnum oli paras ratkaisu seurueemme tarpeisiin, joskin niitäkin tarvittiin useampia lounaan aikana. Les Crayèrin kompleksista, mihin kuuluu upea linna ja seitsemän hehtaarin puutarha, ei onneksi ollut pitkä matka Pommerylle, seuraavaan vierailukohteeseemme. Kalkkikivikellareiden jälkeen siirryimme privaattitiloihin tastingiin. Vierailun jälkeen kävelimme auringonpaisteessa kohti Reimsin katedraalia, missä Ranskan kuninkaalliset perinteisesti kruunattiin.
24.5.2014 lähdimme bussilla kohti Epernayn kaupunkia. Saimme ensikosketuksen myös viinitarhoille ajaessamme Côtes des Blancsin halki. Ihanan pittoreski kaupunki on täynnä samppanjataloja ja pieniä ravintoloita – ja tunnelma on ihanan rauhallinen Reimsiin verrattuna. Ettei nälkä kasvaisi liian suureksi, siirryimme lounaalle Le Théâtre -nimiseen ravintolaan. Sen jälkeen oli vuorossa Champagne Lombard, missä omistaja Thiéry Lombard kierrätti meitä ympäri tiluksiaan. Vaatimaton mutta sympaattinen ”oppaamme” korkkasi vielä muutamat maistiaiset ja antoi eväät mukaan. Iltapäivällä viimeiseksi kiipesimme Champagne de Castellanen torniin ihailemaan maisemia. Aikamoinen kapuaminen sinne oli, nimittäin 237 askelmaa. Sen jälkeen olikin hyvä maistaa de Castellanen anti ja siirtyä illanviettoon.
25.5.2014 viimeisenä vierailukohteenamme oli maailman suurin samppanjatuottaja, Moët & Chandon. Vierailun kaupallisuus meni jopa hieman yli, mutta onneksi kaupasta löytyi hienoja tuliaisia… Vierailun jälkeen siirryimme lounalle Les Berceaux’n Bistro Le 7 -nimiseen ravintolaan. Ranskassa oli sattumoisin äitienpäivä, ja pitihän sitä juhlistaa roseella muun muassa. Paluumatkalla Pariisiin pysähdyimme piskuisessa Hautvillers’n kylässä, jossa kuuluisa Dom Pérignon aikanaan kehitteli samppanjanvalmistusmenetelmiä kylän nimeä kantaneessa luostarissa. Luostarikirkon pihamaalla, kukkaloistossa ja auringopaisteessa nautimme vielä lasit samppanjaa. Matka Pariisiin taittui mukavasti samppanjan siivittämänä ja öiseen Suomeen palatesssamme ihmetystä aiheutti ihanan lämmin ilma.
Seuraavaksikin kerraksi riittää ihmeteltävää, nimittäin Champagnessa on noin 350 samppanjataloa, 100 osuuskuntaa ja yli 5000 tuotemerkkiä! Saldomme 51 samppanjaa oli pieni raapaisu, mutta aika sopiva neljän päivän visiitille!