Chile
6.10.–17.10.2011
6.10.2011 joukko innokkaita viinimatkailijoita kokoontui Helsinki-Vantaalla, josta matkamme alkoi Pariisin kautta Santiago de Chileen.
7.10.2011 Seuraavana aamuna saavuimme vihdoin määränpäähän. Matka oli pitkä, mutta odotukset olivat korkealla. Edessä oli 10 päivää viinien, ruoan ja chileläisen kulttuurin parissa sekä tutustumista kaikkiin Chilen Keskuslaakson ala-alueisiin sekä Casablancan laaksoon. Pääsimme heti ensitöiksemme tutustumaan chileläiseen kotiin ja siellä sekä viinin että ruoan merkeissä paikallisiin herkkuihin. Illallisella saimme myös ensikosketuksen Chilen kansallisjuomaan, piscoon, joka on rypälepohjainen tisle.
8.10.2011 Aamupäivällä suunnistimme viinikonglomeraatti Concha y Toron tuotantotiloihin Alto Maipoon. Muun muassa Casillero del Diablo -viineistään tunnetulla tilalla olivat oppaat minuuttiaikatauluineen valmiina ottamaan innokkaat viinituristit vastaan. Vastapainona kauniille puutarhalle ja vanhoille rakennuksille, pääsimme vierailemaan itse pirunkellariin. Kuskimme suositteleman ravintolan ja maittavan lounaan jälkeen, joka venähti useamman tunnin mittaiseksi, nousimme Santiagon Cerro San Cristóbal -kukkulalle, josta on upeat näkymät yli koko kaupungin. Eilisen päivän sateen jäljiltä taivas oli pilvetön eikä edes kaupungille tunnusomainen savusumu haitannut näkymiä.
9.10.2011 Tänään oli vuorossa tutustua Viña Chocalán -nimiseen bodegaan Maipon laaksossa. Tilalla on noin 150 hehtaaria viinitarhoja Melipillassa ja Malvillassa, joka sijaitsee vain 4 km Tyynestä valtamerestä. Vierailu huipentui piknikiin viinitarhalla, joita ympäröivät espino -nimiset, keltakukkaiset puut. Aurinko paisto täydeltä taivaalta ja paikalliset juustot, leipä, pebre –niminen tomaattisalsa ja muut herkut maistuivat tilan viinien kanssa. Onneksi meillä oli koko matkan ajan kuski käytössämme! Kotimatkalla pysähdyimme Pueblito los Domínicos -nimisessä ”artesaanikylässä”, jossa myytiin käsitöitä eri puolilta Chileä.
10.10.2011 Tällä erää sanoimme hyvästit Santiagon kaupungille ja lähdimme etelään Vía Pacífica -valtatietä pitkin, jonka varrella on muun muassa maailman pisimmät yhtäjaksoiset viinitarhat. Yövyimme maaseudun rauhassa, rustiikissa hotellissa Santa Cruzin pikkukaupungissa. Tämän päivän ohjelmassa oli viinien puolella tutustuminen Neyén de Apaltan piskuiseen bodegaan Rapelin Colchaguassa. Tilalla valmistetaan vain yhtä viiniä, tilan nimeä kantavaa ”Apaltan henkeä”. Se on sekoite Carmenèrea ja Cabernet Sauvignonia, joka on yksi Chilen arvostetuimpiin premium -viineihin lukeutuva. Köynnökset ovat Colchaguan vanhimpien joukossa.
11.10.2011 Matka jatkui Curicón laaksoon ja Viña Requinguaan, missä meitä odottivat 50-vuotiaan perhetilan omistaja, vetreä vanha herra henkilökuntineen. Bodegassa oli vielä kunnostus- ja laajennustyöt kesken vuoden 2010 maanjäristyksen jäljiltä. 2 miljoonan litran menetykset maanjäristyksessä tuntuivat pieniltä siihen nähden, ettei ihmishenkiä menetetty. Requinguasta ajoimme Talcan kaupunkiin, Maulen viinilaaksoon. Siellä saimme kosketuksen paikalliseen kasinokulttuuriin hotellimme kautta. Ohjelmassa oli kuitenkin ensin tällä päivälle varattu toinen viinitilavierailu. Viña Botalcura on tunnettu ranskalaisen omistajaenologinsa ennakkoluulottomista kokeiluista (muun muassa chileläisen Nebbiolo -viinin isä) ja loistavasta laadusta. Pitkän tastingin jälkeen pöytä laitettiin koreaksi chileläiseen tapaan grillatulla lihalla, kasviksilla ja tietysti hyvillä viineillä.
12.10.2011 Aamupäivän ohjelmassa oli pyöräilyä viinitarhojen lomassa. Se olikin mukavaa vaihtelua jatkuvan mässäilyn ja autossa istumisen sijaan. Joskin pyörälenkin jälkeen oli vuorossa piknik, mistä ei puuttunut viiniä eikä ruokaa…
13.10.2011 Auton nokka kääntyi kohti pohjoista. Määränpäänä oli Valparaíson satamakaupunki Tyynenmeren rannalla, mutta välissä pysähdyimme Rapelin laakson pohjoisosassa, Cachapoalissa. Viña Camino Realin pihalla oli Suomen lippu salossa, kun saavuimme tilalle. Tastingin ja viinitarhavierailun jälkeen koimme yhden matkan upeimmista lounaista. Nimittäin lounastimme omistajan viikonloppuasunnossa, jossa nautimme chileläiseen tapaan ylitsepursuavasti herkkuja. Klassisen musiikin soi taustalla, palvelijat hääräsivät ympärillä ja takkatuli lämmitti kuulasta kevätpäivää.
14.10.2011 Aamu alkoi aurinkoisena ja lämpöisenä Valparaíson kukkuloilla. Kaupunki on rakennettu 47 cerron eli kukkalan päälle ja se kuuluu Unescon maailmanperintölistaan. Kaupunkiin tutustuminen sai vielä odottaa, sillä ohjelmassa oli siirtyminen läheiseen Casablancan laaksoon Viña Casas del Bosquen vieraiksi. Chilen parhaimmistoon lukeutuvien Sauvignon Blancien valmistaja oli järjestänyt meille upean vierailun viinitarhavierailuineen ja lounaineen. Bodegan El Tanino -ravintola on rankattu maailman 20 parhaimman viinitilan yhteydessä toimivan ravintolan joukkoon. Illalla oli vielä ohjelmassa ruokailu ConConin merenrantakylässä.
15.10.2011 Jätimme haikein mielin Valparaíson taaksemme ja suuntasimme kohti Santiagoa. Matkalla pysähdyimme lounastamaan Viña Indómitan ravintolaan, jossa nautimme ruokailusta terassilla auringonpaisteessa chileläisten kummastellessa. Kenties sää ei ollut vielä tarpeeksi lämmin paikallisille, mutta Suomen lokakuuhun palaava matkaaja nautti jokaisesta auringonsäteestä.
16.10.2011 Viimeisenä päivänä tutustuimme Santiagon vanhaan kaupunkiin. Suoraan kulttuurin keskeltä oli vuoro siirtyä lentokentälle ja jättää hyvästit Chilelle – toistaiseksi!