Portugali – Ponte da Barca

Kategoria: Portugali | Tuottajat
Adega Ponte da Barca on vuonna 1963 perustettu osuuskunta Pohjois-Portugalista, Vinho Verden alueelta. Osuuskuntaan kuuluu peräti 1000 viljelijää, jotka yhdessä kattavat noin 1200 hehtaarin viinitarhat. Tila valmistaa noin 5 miljoonaa pulloa vuodessa, josta viennin osuus on yli 70 % tuotannosta. Ponte da Barca on viime vuosina investoinut huomattavasti innovatiivisuuteen ja kestävään kehitykseen niin ympäristön, sosiaalisten aspektien kuin talouden osalta.

Vinho Verden alue, joka on tunnettu erityisesti hennon pirskahtelevista valkoviineistään, sijaitsee Kaakkois-Portugalissa ja se on Portugalin suurin viinialue. Maantieteellisesti se jää Espanjan ja Portugalin rajalla virtaavan Minho -joen ja etelämpänä virtaavan Douro-joen väliin. Vinho Verde kuuluu itse asiassa Minho-nimiseen laajempaan viinialueeseen, mutta Minho-nimi on varattu alueellisille IGP-viineille ja Vinho Verde vastaa puolestaan koko alueen kattavasta, rajatusta laatuviinialueesta (DOC).

Vinho Verden aluetta halkovat useat joet, joista pohjoisin, Lima-joki, on Ponte da Barcan kotiseutua. Lima-joen alue tunnetaan erityisesti Loureiro-rypäleen ideaalisena kasvualueena ja se onkin monessa Ponte da Barcan viinissä mukana. Alueella vaikuttaa meri-ilmasto eli sää on lauha ja kostea. Mereltä puhaltavat tuulet pääsevät jokien ansiosta sisämaahan asti ja tuulettavat köynnöksiä, minkä ansiosta köynnökset eivät altistu niin helposti kasvisairauksille, vaikka alueella sataa jopa 1500 mm vuodessa! Kostean sään vuoksi köynnökset istutetaan usein pergolaan eli lehväkatokseksi, jossa köynnöksen lehdet suojelevat rypäleterttuja. Verde muuten tarkoittaa vihreää.

Vinho Verden DOC-alue muodostettiin jo vuonna 1908. Alun perin viinin hento pirskahtelevuus tuli luonnostaan viineihin, kun ne alkoivat käydä pullotuksen jälkeen toisen kerran. Tänä päivänä tuottajat yleensä lisäävät hiilidioksidia pulloihin halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Vuodesta 1999 lähtien alueella on valmistettu myös kuohuviiniä.

Tiesitkö?

Tila valmistaa noin 5 miljoonaa pulloa vuodessa, josta viennin osuus on yli 70 % tuotannosta.

Lämpimästi tervetuloa BBWINES-sivustolle!

BBWines logo
Tämä sivusto on suunnattu HoReCa-alan ammattilaisille. Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla.Kuluttajille suunnattuun Alko-valikoimaan voit tutustua Viiniateljee-sivustollamme. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.