Argentiina

Beefsteak Club

Beefsteak -viinit on tehty 1705 perustettua Beefsteak Clubia kunnioittaen. Yksityisen klubin kulmakivenä oli hyvä ruoka, ja tuolloin naudanliha oli vaurauden merkki sekä harvinainen herkku. Tänä päivänä Argentiina on maailmalla tunnettu paitsi laadukkaista Malbec -viineistään, myös niiden kylkeen erityisen hyvin sopivasta pihvistä. Viini on tuotettu brittiläiselle Ehrmann’sille, joka on vuodesta 1875 tuonut laadukkaita viinejä markkinoille.

Argentiina

Finca Martha

Viinitilan juuret kantautuvat 1900-luvun alkuun, jolloin nykyisen omistajan, Ambrossio Biurrun, isoisä perusti viinitilan. Vuonna 2004 uudistettu perhetila sijaitsee nykyisin Villa Atuelissa, Mendozan San Rafaelissa. Bodegat Finca La Soñada ja Finca La Loma vastaavat Finca Marthan viineistä ja niissä on yli 700 000 litran kapasiteetti.

Andien rinteillä, Chilen ja Argentiinan rajamaastossa sijaitsevia viinitarhoja on yhteensä noin 80 hehtaaria. Ääripäisyyksien ilmastossa kuivuutta vastaan taistellaan Atuel -joesta saatavalla kasteluvedellä, ja toisaalta suurin osa viinitarhoista on suojattu verkoilla raekuurojen varalta.

Argentiina

Made in Mendoza

Argentiina on lyhyessä ajassa noussut maailman merkittävimpien viinintuottajamaiden joukkoon. Tänä päivänä tuo Ranskaa neljää kertaa suurempi maa, jonka talous oli suljettu 1990-luvulle asti, on maailman viidenneksi suurin viinintuottaja. Argentiinan tunnetuin, suurin ja merkittävin viinialue on Mendoza, joka sijaitsee pääkaupunki Buenos Airesista koilliseen aivan Andien vuoriston tuntumassa. Siellä tuotetaan yli 60 % maan viineistä ja alueen viinit kattavat noin 80 % vientiin menevistä viineistä. Mendoza on karu ja kuiva alue, jossa ei kasva mitään ilman kastelua. Kasteluvesi on pääosin peräisin Andien vuoriston sulamisvedestä.

Made In Mendoza -sarja on tuotettu brittiläiselle Ehrmann’sille, joka on vuodesta 1875 tuonut laadukkaita viinejä markkinoille.

Australia

Brookford

Brookford -viinit ovat peräisin South Eastern Australiasta. Nimensä viinipari on saanut Riverinan viinitarhoja halkovista pienoista puroista (brook), jotka kesäisin yleensä kuivuvat ja ovat talvisin kahlattavissa (ford). Viinit valmistetaan brittiläiselle Awin Barrat Siegel Wine Agencylle yhteistyössä Cranswick Wineryn kanssa.

Australia

Hedonist Wines

Hedonist on McLaren Valessa sijaitseva viinitila, joka toimii biodynaamisten periaatteiden pohjalta. He uskovat, että suurin panos viiniin annetaan viinitarhoilla ja itse viinin valmistamiseen halutaan puuttua mahdollisimman vähän. Modernien tekniikoiden sijaan tilalla luotetaan perinteisiin menetelmiin kuten avotankkikäymiseen ja tammitynnyrikypsytykseen.

Hedonistin viinintekijäkolmikko muodostuu isä Walter Clappisista, hänen tyttärestään Kimberly Cooterista ja tämän miehestä James Cooterista. Pääenologi Walter Clappisilla on takanaan jo yli 30 vuosikertaa viiniä ja hän on tunnettu sekä useaan otteeseen palkittu viinintekijä. Hänet on palkittu, muun muassa, ainoana henkilönä kolme kertaa Australian arvostetulla Dan Murphy Trophylla.

Australia

Kirrihill

Kirrihill perustettiin 1990-luvun lopulla Etelä-Australian Clare Valleyhin. Edwardsin ja Stanwayn perheet ovat toisen sukupolven viininviljelijöitä Clare Valleysta ja Adelaide Hillsistä. He löysivät täydellisen paikan toteuttaa unelmaansa eli valmistaa premium -viinejä viileän ilmaston viinitarhoilla. Tullymoren tarhoilta saadaan punaisia rypäleitä, kun taas Watervale Slate Creek on omiaan viileän ilmaston Rieslingille. Clare Valleyn lisäksi Kirrihillillä on viinitarhoja Adelaide Hillsissä.

Australia

Simon Hackett

Simon Hackett perusti vuonna 1984 nimeään kantavan viinitilan McLaren Valeen. Hän on kotoisin Barossa Valleysta, missä hänen perheellään on ollut yhteyksiä viiniin sukupolvien ajan. Herra Hackett työskenteli pitkään Australian tunnetuilla viinitiloilla, kuten Peter Lehmannilla, ensin Barossa Valleyssa ja sittemmin McLaren Valessa. Vuonna 1984 herra Hackett oli valmis aloittamaan oman projektinsa. Ensimmäisestä vuosikerrasta lähtien Simon Hackettin viinit on tunnettu innovatiivisina, rypälelajikkeille lojaaleina ja laadultaan erinomaisina. Sadot ovat pieniä ja vuotuinen tuotanto on noin 60 000 pulloa.

Chile

Casas Del Bosque

Viileässä Casablancan laaksossa sijaitsevan Casas del Bosquen ensimmäiset viinit valmistettiin vuonna 1993 ja siitä eteenpäin viinitila on saanut lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia, joista merkittävimpiä ovat ”Chile’s Most Awarded Winery 2011 & 2012” sekä ”IWSC Chilean Wine Producer of the Year” vuosina 2013 ja 2014. Viinitila ja sen 250 hehtaarin viinitarhat sijaitsevat Casablancan laakson viileimmässä osassa, vajaan puolentunnin ajomatkan päässä Tyynestä valtamerestä. Mereltä tulevat kylmät tuulet voivat alentaa iltapäivän lämpötilaa jopa 10 asteella. Tämä yhdessä leutojen talvien kanssa pidentää Casablancan kasvukautta jopa kuukauden pidemmäksi verrattuna Chilen muihin viinialueisiin.

Casas del Bosquen kruununjalokivi on Sauvignon Blanc, josta se saa vuosittain tunnustusta sekä Chilessä että ulkomailla. Lähes puolet tilan köynnöksistä ovat tätä alun perin Ranskan Bordeaux’n lajiketta. Reserva -tason viinien köynnökset kasvavat alavammalla maalla, hiekkaisessa maaperässä, jolloin niille kehittyy aromikkaampi tuosta. Sauvignon Blancin lisäksi tilan viinitarhoilla viljellään Syrah’ta, Pinot Noiria ja Rieslingiä. Lämpimämpää ilmastoa kaipaavaa Cabernet Sauvignonia viljellään Maipon ja Rapelin laaksoissa. Casas del Bosquen laatutietoisuudesta kertoo myös tilan yhteydessä toimivan El Tanino -ravintolan valitseminen maailman 10 parhaimman viinitilaravintolan joukkoon (Ranskan ulkopuolelta).

Chile

Viña Requingua

Vuonna 1770 Achurran kaksi veljestä purjehti Espanjan Baskimaasta Chileen, pieneen Puerto Viejon satamakaupunkiin. Toinen veljeksistä oli intohimoinen viini-ihminen, toinen puolestaan taitava puuseppä. Kaksi sukupolvea myöhemmin, vuonna 1961 don Santiago Achurra perusti viinitilan Curicón laaksoon, joka kantaa Viña Requinguan nimeä.

Requingua tarkoittaa paikallisella intiaanikielellä ”tuulten risteystä” (”corner of the winds”). 40 hehtaaria viinitarhoja on kasvanut yli 1200 hehtaariin ja tänä päivänä bodega tuottaa noin 15 miljoonaa litraa viiniä yhteensä viideltä viinialueelta Chilessä. Itse tila sijaitsee Sagrada Familiassa, Curicóssa, joka sijaitsee 80 kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä ja 60 kilometrin päässä Andien vuoristosta. Lämpötilaerot päivän ja yön välillä ovat suuret, joten rypäleiden aromeista tulee hyvin konsentroituneita.

Chile

Viña Tunquelén

Viña Tunquelén on Achurran perheen omistuksessa, joka on viljellyt ja valmistanut viiniä Chilessä 1960-luvulta alkaen. Bodega ja viinitarhat sijaitsevat Sagrada Familiassa, Curicón laaksossa. Tunquelén on paikallisten mapuche -intiaanien kieltä ja tarkoittaa pysäkkiä tai levähdyspaikkaa.

Espanja

Altavins Viticultors

Vuonna 2001 Joan Bautista Arrufí ja Jordi Casadó perustivat Altavins Viticultors -nimisen viinitalon Terra Altan laatuviinialueelle, Batean piskuiseen kaupunkiin Katalonian lounaisosaan. Viinialue on tunnettu karuista viljelyolosuhteistaan (vuotuinen sademäärä on vain noin 300 mm) sekä kalkki- ja liitupitoisesta maaperästään. Kesäisin lämpötilat nousevat lähellä 40° C:tta ja talvisin lämpömittari näyttää jopa -15° C:tta. Näissä olosuhteissa köynnökset joutuvat tekemään töitä ja lopputulokset ovat makuhermoja hivelevät. Sen on myös amerikkalainen viiniguru Robert Parker huomannut.

Espanja

Arancello Federica

Arancello Federica on vuonna 2011 Espanjan Valenciassa perustettu yritys, joka valmistaa korkealuokkaisista raaka-aineista käsityönä liköörejä. Yrityksen perustaja, Marc Agliata, sai sisilialaissyntyiseltä isoäidiltään limoncellon eli sitruunaliköörin ohjeen. Marc päätti valmistaa samantyylisesti appelsiinilikööriä, sillä hänen kotiseutunsa Valencia on tunnettu herkullisista appelsiineistaan. Appelsiinilikööri sai nimekseen ”arancello” ja Federica -nimi tuli mukaan etiketissä koreilevan tytön myötä, jonka on maalannut paikallinen nuori taiteilija, Eva Armisén.

Espanja

Bodegas Antonio Arráez

Bodegas Antonio Arráezin historia alkoi vuonna 1950, jolloin Don Antonio Arráez Garrigó otti paikallisten viljelijöiden yhteenliittymän haltuunsa. Aikaansa nähden modernit viininvalmistus- ja viljelytekniikat mahdollistivat myös pullotetun viinin viljelijöiden yhteenliittymän myymän bulkkiviinin lisäksi. 1980-luvulla perustajan poika, Antonio Arráez Ibanco, aloitti tilan tuotteiden kansainvälistämisen, mutta varsinainen markkinoiden läpimurto ulkomailla sai alkunsa, kun kolmannen polven Antonio, Toni Arráez Calabuig, otti bodegan ohjakset käsiinsä vuonna 2007. Siitä lähtien menestys on ollut päätähuimaavaa! Laadukkaat tuotteet, omaperäiset, uniikit etiketit ja dynaamisen, nuorekkaan tiimin ”nälkä” on vienyt bodegan tuotteita ympäri maailman. Viimeisimpinä kunnianosoituksena laadukkaasta työstä nuori enologi-omistaja, Toni Arráez, valittiin vuoden viinintekijäksi Valenciassa toukokuussa 2016.

Bodega sijaitsee Valencian provinssin eteläisessä osassa, Font de la Figuerassa. Viinitarhat sijaitsevat noin 90 km Välimeren rannikosta 600–800 metrin korkeudessa. Ilmastoa kuvastavat kuumat kesät ja kylmät talvet, sekä suuret erot päivän ja yön lämpötiloissa. Bodegas Antonio Arráezilla on 30 hehtaaria omia viinitarhoja, joiden lisäksi sillä on pitkäaikaiset sopimukset alueen paikallisten viljelijöiden yhteenliittymän viljelijöiden kanssa. DO Valencia -viinien lisäksi bodega valmistaa tänä päivänä cavaa, DO Alicante-, DO Jumilla- ja DO Catalunya -viinejä.

Espanja

Balate

Balate valmistaa korkealuokkaisia, gastronomisia käsityöläisoluita Kataloniassa, Vilassar de Mar -nimisessä pienessä merenrantakaupungissa. Balate luottaa korkeaan laatuun ja luonnonmukaisuuteen. Niinpä sen tuotteita ei ole pastörisoitu, niitä ei uudelleen käytetä pulloissa eikä niihin lisätä sokeria.

Balate tarkoittaa kivestä tehtyjä kanaaleja, joita pitkin kasteluvesi virtaa pelloille. Nimensä yritys on valinnut perustajaperheen, Familia Rodríguez Garcían, sukujuurien mukaan. Perhe on nimittäin peräisin Andalucían Granadasta, jossa ”balate” -sanaa käytettiin yleisesti maanviljelyksessä. Kunnianosoitus vedelle, mikä on luonnollisesti yksi oluen valmistuksen merkittävimpiä raaka-aineita, jatkuu tuotteiden nimeämisessä. Balaten oluet on nimetty jokien mukaan: Ter (joki Kataloniassa, mikä saa alkunsa Pyreneiden vuoriston läntisessä osassa), Nil (Egyptin Niili), Darro (pieni joki Granadan provinssissa) ja Rhin (Keski-Euroopassa virtaava Rein).

Balaten tuotteita löytyy Espanjan hienostoravintoloista (mukaan lukien useita Michelin -ravintoloita) sekä hyvin varusteltujen tavaratalojen gourmet -osastoilta. Lyhyessä ajassa Balate on saanut jalansijaa myös ulkomailla ja sen tuotteita löytyykin jo useasta eri maasta.

Espanja

Bodegas As Laxas

Bodegas As Laxas on vaikuttanut Rías Baixasin alueella vuodesta 1862. Bodega oli perustamassa DO Rías Baixas -laatuluokkaa vuonna 1986. Tänä päivänä tilalla on noin 50 hehtaaria viinitarhoja, ja sen vuosituotanto on yli 500 000 pulloa. Albariño on Galician alueen “helmi”, josta tuotetaan epävakaissa sääolosuhteissa laadukkaita ruokaviinejä.

As Laxasin bodega viinitarhoineen sijaitsee Condado de Tean ala-alueella, joka on saanut nimensä alueen tärkeimmän joen, Miñon, sivujoki -Tean mukaan. Ala-alue sijaitsee sisämaassa ja maisemalle tyypillisiä ovat pienten jokien halkomat laaksot. Maaperä on graniittia ja liuskekiveä. Rías Baixasin ala-alueista Condado de Tea on lämpimin ja vähäsateisin, joskin espanjalaisittain tarkasteltuna alue luokitellaan viileäksi ja sateiseksi.

Espanja

Bodegas Rey Fernando de Castilla

Bodegas Rey Fernando de Castilla -nimestäkin huokuu historia. Kastilian alueen kuningas Fernando El Santolla (eli pyhällä Fernandolla) oli merkittävä rooli espanjalaisten maiden takaisinvalloituksessa maureilta 1200-luvulla (takaisinvalloitus eli reconquista kesti kaikkiaan yli 700 vuotta!). Boutique bodegana tunnettu tila on perustettu vuonna 1837 ja se sijaitsee Jerezin kaupungin sydämessä.

Tila oli perustamisestaan aina vuoteen 1999 asti Andrada-Vanderwilden perheen käsissä, ja tilalla on pitkät perinteet laadukkaiden tuotteiden valmistuksessa sherry -alueella. Laadunvarmistus alkaa viinitarhoilta ja jatkuu aina valmistusprosesseihin, joissa laadusta ei tingitä. Vuonna 1999 norjalainen Jan Pettersen osti bodegan. Hänellä on pitkä kokemus sherryjen parissa työskentelystä Osbornella ja luonnollisesti hänen intohimonsa ovat sherryt. Erona moniin muihin Pettersenin tavoitteena on tehdä huippulaadukkaita, sekoittamattomia, autenttisia sherryjä. Tavoitteiden saavuttamisesta kertoo menestyminen kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Decanter World Wine Awards. Sherrien lisäksi Bodegas Rey Fernando de Castilla valmistaa laadukkaita brandyja, ja se on yksi D.O. Brandy de Jerez -laatuluokan perustajista.

Espanja

Bodegas Cal Grau

Bodegas Cal Grau sijaitsee Molar -nimisessä kunnassa, Tarragonan provinssissa. Bodegaan kuuluu 40 hehtaaria viinitarhoja, joissa viljellään pääsääntöisesti Garnachaa ja Cariñenaa, mikä tunnetaan alueella paremmin nimellä Samsó. Kansainvälisistä lajikkeista viljellään myös Cabernet Sauvignonia, Merlot’ta ja Syrah’ta.

Prioratille tyypillisesti maisemaa hallitsevat karu, vaikeakulkuinen vuoristo. Viinitarhat sijaitsevat vuorten rinteille pengerretyillä terasseilla tai alhaalla laaksoissa. Keskimääräinen korkeus on noin 500 metriä, ja korkeimmat viinitarhat sijaitsevat 780 metrin korkeudessa. Maaperä on mustaa liuskekiveä, missä on mukana kvartsiittia eli kansanomaisesti kissankultaa. Tämä Prioratille ominainen maaperä, mikä tuoksuu ja maistuu viineissä, tunnetaan Llicorella -nimellä. Se tarkoittaa tiikerinnahkaa suomeksi. Priorat on kuulunut vuodesta 2000 lähtien ylempään DOCa -laatuluokkaan, mikä katalaanin kielellä tunnetaan nimellä DOQ. Prioratin lisäksi ainoastaan Riojan viinit ovat saaneet DOCa -statuksen.

Tilan takana on ollut vuodesta 2002 lähtien Familia Osborne-Osborne, joka kuuluu Espanjan merkittävimpiin viinisukuihin. Suku on vaikuttanut viinialalla jo 1700-luvulta lähtien. Perhe on kuuluisan Osbornen ”brandy -suvun” toinen haara, ”kaksinkertainen haara”, joka syntyi, kun kaksi serkusta meni paavin luvalla naimisiin.

Espanja

Bodega Clunia

Burgosin La Coruña del Condessa, 900–1100 metrin korkeudessa merenpinnasta, sijaitsi 2000 vuotta sitten roomalaisten kaupunki. Clunia -nimeä kantanut kaupunki oli Iberian niemimaan pohjoisosan merkittävimpiä roomalaisia kaupunkeja. Siitä todistusaineistona on jäänyt jälkipolville lukuisia muistomerkkejä, kuten muun muassa amfiteatteri ja termi eli roomalainen kylpylä. Myös viiniköynnöksiä viljeltiin jo roomalaisten aikana.

2000 vuotta myöhemmin Grupo Príncipe de Viana aloitti haastavan projektin, jonka nimeksi valittiin Clunia perinteitä kunnioittaen. El Gerbal – ja La Encina -tarhoilla kasvatetaan karuissa olosuhteissa köynnöksiä, joista valmistetaan rajallisen saatavuuden viinejä. Ensimmäiset Clunia Syrah- ja Tempranillo -viinit tuotiin markkinoille vuonna 2007. Siitä lähtien nämä vuosisataisia perinteitä kantavat viinit ovat saaneet palkintoja useissa arvostetuissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Espanja

Bodegas Príncipe de Viana

Bodegas Príncipe de Viana perustettiin vuonna 1983 Navarran Murchanteen. Viinitila on saanut nimensä muinaisen Navarran kuningaskunnan kruununperijän arvonimestä, Príncipe de Viana, joka tänä päivänä tunnetaan Espanjan kruununperillisen arvonimenä. Tarinan mukaan Navarran kuningas Carlos III lahjoitti 4 000 floriinia viestintuojalle, joka kertoi hänen kauan odotetun tyttärenpoikansa syntymästä vuonna 1421. Pieni Carlos oli vain 2-vuotias, kun isoisä antoi hänelle majesteettisen arvonimen, johon kulminoitui perinteitä, jatkuvuutta ja suuria odotuksia.

Bodegas Príncipe de Vianalla nimi symboloi hyväksi havaittujen perinteiden lisäksi myös jatkuvaa uudistumista ja innovaatioiden hyödyntämistä. Näistä kertovat muun muassa ensimmäisen Navarran Cabernet Sauvignon -pohjaisen roseeviinin tuominen markkinoille vuonna 1989 ja Navarran ensimmäisen myöhään korjatuista Chardonnay-rypäleistä valmistetun jälkiruokaviinin lanseeraaminen vuonna 2006. Viinitarhoilla käytetään hyväksi meteorologisia asemia, joiden avulla pystytään eksaktisti tarkkailemaan köynnösten hyvinvointia. Laadun takeena ovat myös kansainväliset sertifioinnit, kuten BRC ja IFS.

Tilalla on Navarrassa yli 600 hehtaaria omia viinitarhoja, joiden lisäksi sillä on pitkäaikaisia sopimuksia yli 800 hehtaarin viinitarhoista. Maaperä alueella on pääasiassa soran ja liuskekiven sekaista kalkkia. Bodegas Príncipe de Vianan vuotuinen tuotanto on noin 14 miljoonaa pulloa. Sen kellareissa lepää lähes 7 000 tammitynnyriä, missä kypsytetään viinejä Crianza-tasosta aina huippuluokkaan saakka. Bodegas Príncipe de Viana on DO Navarran johtavia viininviejiä ja sen viinejä myydään yli 50 maahan. Laadusta viestivät useat kansalliset ja kansainväliset kunniamaininnat ja mitalit arvostetuissa viinikilpailuissa.

Espanja

Cavas Navernan

Cavas Naveranin juuret ulottuvat 1850-luvulle, jolloin don Pablo Parellada de Naveran alkoi viljellä rypäleitä. Tänä päivänä bodegaa vetää Michel Guilleron Parellada, ja tila on siis edelleen perheen omistuksessa. Tilalla on viinitarhoja Katalonian Alt-Penedèsissä noin 100 hehtaarin verran, ja tilan cavat valmistetaan omista rypäleistä. Alt-Penedèsissä maaperä on hiekan ja savensekaista kalkkikiveä ja korkeus merenpinnasta on noin 400 metriä, mikä on keskimääräistä korkeampi verrattuna muuhun Penedèsiin. Tämän johdosta lämpötilaerot päivän ja yön välillä ovat korkeammat, minkä ansiosta rypäleet ovat luonnollisesti hapokkaampia ja aromit hyvin konsentroituneita.

Cavas Naveranin filosofiana on valmistaa laatucavoja – ja viinejä – parhaista mahdollisista raaka-aineista. Myös valmistusproseseihin panostetaan niin, että valmiit tuotteet edustavat mahdollisimman korkeaa laatua. Naveran Vintage Brut -cavaa on valmistettu 1900-luvun alusta lähtien, ja niiltä ajoilta huokuu myös cavan upea vintage -etiketti.

Espanja

Ehrmann’s (Sol Y Sombra)

Viini on brittiläisen Ehrmanns’in tuotemerkki. Sen tuottaa vuonna 1954 perustettu osuuskunta, Nuestra Señora de la Paz, Manchan alueelta Keski-Espanjan ylängöltä. Bodegassa yhdistyvät perinteet ja viimeisimmät viininvalmistus-tekniikat. Osuuskunta omistaa jopa 3500 hehtaaria viinitarhoja, jonka sadosta se valmistaa keskimäärin 14 miljoonaa pulloa viiniä vuodessa.

Espanja

Finca Yaso

Sanotaan, että Torossa Tempranillosta valmistetaan niin erilaisia viinejä kuin muualla Espanjassa, että Tempranillo on siellä eriytynyt omaksi lajikkeekseen. Lajiketta kutsutaan nimellä Tinta de Toro. Viinit ovat syvemmän värisiä, voimakkaampia ja rotevampia kuin muualla Espanjassa.

Finca Yaso sijaitsee Morales de Torossa, Zamoran provinssin kaakkois-osassa, missä maa on kumpuilevaa ja dyynimäisen hiekkaista. Tilalla on yhteensä 14 hehtaaria viinitarhoja pääosin pohjoiseen antavilla rinteillä. Maaperä on Torolle tyypililisesti tumman okran väristä (johtuen korkeasta orgaanisesta aineksesta), kivistä ja pääasiassa savensekaisesta hiekkaa. Toron viininvalmistusperinteet ovat ikiaikaisia ja historiallisia merkkejä on jo yli 2000 vuoden takaa, ennen roomalaisten aikakautta.

Viinin takana on Familia Osborne-Osborne, joka kuuluu Espanjan merkittävimpiin viinisukuihin. Suku on vaikuttanut viinialalla jo 1700-luvulta lähtien. Perhe on kuuluisan Osbornen ”brandy -suvun” toinen haara, ”kaksinkertainen haara”, joka syntyi, kun kaksi serkusta meni paavin luvalla naimisiin. Yaso tarkoittaa kreikkalaisessa mytologiassa parantavaa jumalatarta.

Espanja

Josep María Suriol Lluch (Papet Del Mas)

Papet del Mas on Josep María Suriol Lluchin omistama tuotemerkki. Cavan on valmistanut Agrupació de
Viticultors Artesanals Penedèsistä, Kataloniasta. Kuohuviini on valmistettu Alt-Penedèsin alueelta peräisin olevista rypäleistä, cavan sydänmaalta. Sekoitteessa on mukana cavan perinteiset rypälelajikkeet Macabeo, Parellada ja Xarelló. Papet del Mas tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”talon isäntää” eli tämä cava on laadukas peruscava tilanteeseen kuin tilanteeseen tarjottavaksi!

Espanja

La Conreria D’Scala Dei

La Conreria D’Scala Dei on vuonna 1997 perustettu laatuun keskittyvä tila, jonka vuosituotanto on noin 38 000 pulloa. Bodega sijaitsee samassa kylässä, josta alueen viininviljely on saanut alkunsa. Viinin nimi, Nona Petit, on rukous, jonka Scala Dein luostarin munkit lukevat edelleen joka ilta klo 21. La Conreria D’Scala Dei on vuonna 1997 perustettu laatuun keskittyvä tila, jonka vuosituotanto on noin 90 000 pulloa. 35 hehtaarin viinitarhoillaan tila on keskisuuri tuottaja Prioratissa, jossa on rekisteröitynä tällä hetkellä lähes 100 bodegaa. Karut viljelyolosuhteet Serra de Monsant -vuoriston huomassa antavat oman leimansa alueen viineille, jotka on Espanjassa luokiteltu DOCa -luokkaan, johon kuuluu ainostaan Rioja ja Priorat.

La Conreria D’Scala Dei sijaitsee piskuisessa Scala Dein kylässä, jossa alueen viininviljely on saanut alkunsa vuosisatoja sitten. Paimentolaispoika näki näyn taivaasta laskeutuvista portaista, ja siihen kohtaan perustettiin luostari vuonna 1194. Munkit alkoivat tietysti viljellä viiniä ja näin sai alkunsa alueen viininviljely. Munkit karkotettiin luostarista 1800-luvulla, mutta Prioratin viininviljely kukoistaa.

Espanja

Pago De Tharsys

Requenan viinikaupungissa, Itä-Espanjassa, sijaitseva perheomisteinen viinitila on rakennettu 1800-luvun alusta peräisin olevan kellarin päälle, jossa kypsytetään tänä päivänä premium -viinejä ja DO Cava -kuohuviinejä. Requenan kaupungin historia ulottuu 1500-luvulle e.Kr., jolloin Tharsys -niminen kreikkalainen valloittaja perusti kaupungin. Viinitila on valinnut nimensä kyseisen valloittajan kunniaksi, sillä hän yhdisti viinin juhlintaan ja tärkeisiin hetkiin.

Pago de Tharsys on tunnettu sekä Espanjassa että ulkomailla tuotteidensa korkeasta laadusta, innovaatioista ja omaperäisistä etiketeistä. Tilan huippukuohuviineissä on perinteisen etuetiketin tilalla keraaminen laatta, jotka paikallinen taiteilija on koristellut. Innovatiivisuudeta kertovat esimerkiksi aliarvostetun punaisen Bobal -lajikkeen käyttäminen huippupunaviineissä ja blanc des noirs -kuohuviinin raaka-aineena.

Tänä päivänä Pago de Tharsyksen viinejä ja kuohuviinejä viedään 23 maahan. Tilan nykyinen omistaja, Vicente García, palkittiin vuonna 2012 ”merkittävän viinintekijän” tittelillä meriiteistään alueen viininvalmistuksen kehittämisestä.

Espanja

Rioja Vega

Rioja Vegan juuret ulottuvat vuoteen 1882, jolloin perustettiin Bodegas Ugalde Haron kaupunkiin, missä on eniten viinitiloja koko maailmassa! Ugalden perhe yhdisti avioliiton kautta voimat Muerzan perheen kanssa, jolloin tuotantotilat siirrettiin San Adriániin. Vuonna 1983 siitä tuli osa Grupo Príncipe de Vianaa. Uudet, viimeisen päälle modernit tuotantotilat saatiin valmiiksi vuonna 2001 Vianan piskuisessa kaupungissa Logroñon kupeessa.

Rioja Vegalla on pitkä historia ja se ylpeileekin Riojan kolmen vanhimman brandin joukossa. Mainittavaa on myös, että se on yksi neljästä bodegasta, jonka nimeen on yhdistetty sana ”Rioja”. Upea château -tyylinen bodega sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Logroñon kaupungista eli keskellä Rioja Alavesan aluetta. Alueella on viileämpi ilmasto kuin muualla Riojassa eli viineistä tulee luonnollisesti hapokkaampia kuin muilla Riojan ala-alueilla. Tilaa ympäröivillä 70 hehtaarin tarhoilla viljellään Tempranillon lisäksi Mazueloa ja Gracianoa. Rioja Vega tuottaa noin 3 miljoonaa pulloa viiniä vuositasolla.

Rioja Vega ylpeilee Riojan arvostetuimpien viinien joukossa. Rioja Vega Gran Reserva on jo toista kertaa peräkkäin valittu DOCa Riojan institutionaaliseksi viiniksi eli sitä tarjoillaan Gran Reserva -viininiä kaikissa virallisissa Rioja DOCa -tilaisuuksissa.

Espanja

Vinos Sanz

Vinos Sanz on perinteikäs viinitila, mikä kunniakkaasti kantaa Ruedan vanhimman bodegan titteliä! Donatos -nimellä tunnettu perhe alkoi ensimmäisenä alueella viljellä viiniköynnöksiä ja valmistaa nimenomaan valkoviiniä vuonna 1870. Tuolloin Verdejo, Ruedan oma kruununjalokivi, oli tuntematon rypälelajike. Viiniä myytiin ”arroba” -nimisellä mittayksiköllä, mikä vastaa noin 11.5 kg. Kuljetuksen hoitivat ajan tyyliin härät ja muulit.

Bodegan toiminta kehittyi pikkuhiljaa. Väliin mahtui monta sotaa ja vallanvaihtoa. Merkittävä rajapyykki oli 12.1.1980, jolloin perustettiin Denominación de Origen Rueda eli tuttavallisemmin DO Rueda. Alueen vanhimpana tilana Vinos Sanz luonnollisesti liittyi laatuluokittelun piiriin. Samaan aikaan tila otti suuren harppauksen aloittamalla uuden bodegan rakentamisen. Sittemmin muutoksia on tehty sitä mukaa, kun teknologia on kehittynyt. Vinos Sanzin toiminnan yksi kulmakivi onkin laadun lisäksi innovaatiot. Tällä hetkellä vetovastuussa on perheen 6. sukupolvi.

Vinos Sanzin tarhat sijaitsevat La Secan kunnassa, DO Ruedan sydämessä, Duero-joen läheisyydessä. Tilalla on lähes 100 hehtaaria omia viinitarhoja, joista suurin osa sijaitsee Finca La Colina -nimisellä tarhalla, joka on yksi alueen tärkeimmistä ja arvostetuimmista palstoista. Verdejon lisäksi Vinos Sanz viljelee Sauvignon Blancia ja Viuraa, mikä tunnetaan myös nimellä Macabeo.

Espanja

Viñas del Jaro

Viñas del Jaro sijaitsee Ribera del Dueron kuuluisalla Pesquera -kylän alueella, joka lasketaan tämän DO -alueen merkittävimpiin ja kuuluisimpaan viininviljelyalueisiin. Pesqueran kylä sijaitsee vain noin kilometrin päässä Duero -joesta. Tilalla on yhteensä 46 hehtaaria viinitarhoja Finca El Quiñón -nimisellä tarhalla, joka sijaitsee 745–800 metrin korkeudessa, joen etelänpuoleisilla rinteillä. Tempranillon, joka Ribera del Duerossa tunnetaan paremmin nimellä Tinto Fino, lisäksi tila viljelee myös pieniä määriä Merlot’ta ja Cabernet Sauvigonia.

Tilan takana on Familia Osborne-Osborne, joka kuuluu Espanjan merkittävimpiin viinisukuihin. Suku on vaikuttanut viinialalla jo 1700-luvulta lähtien. Perhe on kuuluisan Osbornen ”brandy -suvun” toinen haara, ”kaksinkertainen haara”, joka syntyi, kun kaksi serkusta meni paavin luvalla naimisiin.

Espanja

Viñedos Lomopardo

Bierzon alue sijaitsee aivan Galician maakunnan kupeessa Luoteis-Espanjassa. Sitä pidetään eräänlaisena siirtymäalueena Galician keveän hedelmäisten viinien ja Ribera del Dueron rotevien viinien välimaastossa. Bierzo on suojassa Cantabrian vuorten ja Leónin vuorten välissä. Aluetta halkoo Sil -joki sivujokineen ja maisema on tyypillisesti kumpuilevaa (450-900 metriä merenpinnasta). Meri-ilmasto tuo mukanaan kosteutta ja tuulia, mutta Bierzossa on enemmän aurinkotunteja kuin naapuri -Galiciassa. Viinitarhat ovat pääsääntöisesti laaksoissa tai porrastetuilla terasseilla, ja suhteellisen matalan sijainnin ansiosta hallanvaaraa ei juuri ole.

DO Bierzo on perustettu vuonna 1989. Siellä valmistetaan valko- ja punaviinejä sekä roseeviinejä. Mencía -rypälettä viljellään Galiciassa ja Pohjois-Kastilian alueella, missä Bierzo on näyttänyt kyntensä rypäleen työstämisessä. Laadukas Mencía -viini on raikas, pirteähappoinen pehmein tanniinein.

Viinin takana on Familia Osborne-Osborne, joka kuuluu Espanjan merkittävimpiin viinisukuihin. Suku on vaikuttanut viinialalla jo 1700-luvulta lähtien. Perhe on kuuluisan Osbornen ”brandy -suvun” toinen haara, ”kaksinkertainen haara”, joka syntyi, kun kaksi serkusta meni paavin luvalla naimisiin. Lomopardo Mencía valmistetaan Luna Beberiden perheen tilalla Bierzossa, joka on jo 25 vuoden ajan valmistanut menestyksekkäästi Mencía -viinejä Bierzon mainekkaassa keskuksessa, Cacabelosin kaupungissa. Lomopardo -viinit tulevat valikoidulta palstalta nimeltään Finca Valdetruchas.
Tuottajan verkkosivut: www.vinosiberian.com/en

Etelä-Afrikka

Ayama Slent Farms

Ayama Slent Farmsin viinitalolla on pitkät juuret, vaikkakin sen nykyiset omistajat, italialaiset Michela ja Attilio Dalpiaz, ovat olleet ohjaksissa vasta vuodesta 2004. Tilan perusti Ranskasta Etelä-Afrikkaan paennut hugenotti Martin Pouisson vuonna 1707. Nimensä tila on luultavasti saanut sijainnistaan Perdeberg vuoren alemmilla rinteillä, eräänlaisessa kuopassa. Missä aikaisemmin vilistivät seepralaumat, on nykyään noin 60 hehtaaria viiniviljelmiä. Alueella elää paljon villieläimiä, joista tuttavallisimpia ovat paviaanit, jotka tulevat iltapäivisin ryöstämään rypäleterttuja viinitarhoilta. Ja koirat haukkua räksyttävät paviaaneille, jotka lähtevät saaliineen karkuun. Viime vuosina luonnonsuojeluohjelman puitteissa vuoren rinteiltä on saatu kuvattua myös lumileopardi.

Viinirypäleiden lisäksi tilalla kasvatetaan oliivinipuita. Viinien osalta vuosituotanto on 300 000 pulloa. Vuodesta 1993 Slentin tila on kuulunut kansalliseen luonnonperintäohjelmaan. Ayama tarkoittaa paikallisella Xhosan kielellä ”jotakin johon nojata” (someone to lean on).

Etelä-Afrikka

Belief

 

Italia

Azienda Agricola Palazzo Di loia Cosimo

Cosimo Loia osti vuonna 1983 tilan, joka kantoi “Palazzo” -nimeä. Sinänsä hassu yhteensattuma, tai kohtalo, että tilalla oli sama nimi kuin hänen Antoinette -vaimonsa sukunimi. 1600-luvulta peräisin oleva tila käsittää 12 hehtaaria maata kaakkois-Montalcinossa, noin 320 metriä merenpinnan yläpuolella.

Loia-Palazzon perhe alkoi tuottaa viiniä vuonna 1986. Ensin he tuottivat pöytäviiniä, sittemmin Rosso di Montalcino -laatuluokiteltua viiniä. Uuttera ja peräänantamaton työ kantoi hedelmää, kun vuonna 1995 he toivat markkinoille ensimmäisen Brunellonsa. Tänä päivänä Palazzo on sekä Italiassa että ulkomailla arvostettu boutique -tuottaja, jonka vuosittainen tuotantomäärä on noin 22 000 pulloa.

Italia

Azienda Agricola Negretti Vini

Azienda Agricola Negretti Vini sai alkunsa vuonna 2002, kun veljesten Massimo ja Ezio koulutus sekä intohimo viiniin sai loppusilauksen Langhen miljöössä. Veljeksiltä ei puutu perhetaustastakaan viininviljelijöitä, sillä isovanhemmat viljelivät ja valmistivat viiniä 1900-luvun alkupuolella. Dadà Chardonay on rekisteröity tuotemerkki ja kunnioitus veljesten isoäidille, jota he kutsuivat Dadàksi.

Tilan 13 hehtaarin viinitarhat sijaitsevat La Morran, Roddin ja Monforte d’Alban kylien rinteillä.

Negrettin veljekset kuuluvat Langa Style -nimiseen, itsenäisten viljelijöiden ”yhteenliittymään”, jotka tuottavat viiniä Barolon, Barbarescon ja Moscato d’Astin alueilla. Nuoresta iästä huolimatta veljekset Massimo ja Ezio ovat jo saaneet paljon suitsutusta niin Italiassa kuin maailmalla.

Italia

Azienda Agricola Rebuli

Rebuli Azienda Agricola on perheomisteinen tila Saccol de Valdobbiadenesta Prealpi Trevigianen juurella. Perhe on viljellyt ja valmistanut viiniä usean sukupolven ajan, ja 1980-luvulta lähtien he ovat keskittyneet erityisesti laadukkaiden kuohuviinien valmistukseen.

Italia

Barbarena Vini

Barbaneran perhe perusti viinitilan vuonna 1938 Toscanan Valdichianan alueelle, Monte Cetonan rinteille pikkuruiseen Piazzen kylään. Ensi alkuun he myivät viinin lisäksi itse valmistettuja elintarvikkeita kylän ja lähiympäristön asukkaille, mutta sitä mukaan, kun moottoroidut kulkuvälineet yleistyivät ja fasistinen ilmapiiri antoi myöden, tuotteita alettiin myydä Roomaan ja muualle Italiaan. Vuonna 1978 perustajapariskunnan lastenlapset, Marco ja Paolo, perustivat osakeyhtiön, johon saatiin ulkopuolinen rahoittaja mukaan. Nykyaikaiset tuotantotilat valmistuivat 1980-luvun alussa. Merkittävä etappi oli vuosi 1982, jolloin Euroopan markkinat avautuivat tilalle Saksan viennin myötä.

Tänä päivänä Barbaneran viinejä viedään ympäri maailman ja tila on saanut paljon suitsutusta kansallisista ja kansainvälisistä viinikilpailuista. Tarkoituksena on valmistaa viinejä, jotka ilmentävät mahdollisimman hyvin viinitarhojen terroiria ja rypälelajikkeiden ominaispiirteitä.

Nimi ”Duca di Saragnano” juontaa juurensa kaukaa historiasta, kun arabit valloittivat Apenniinien niemimaan eteläosia ja joukko paikallisia perheitä taisteli omasta elintilasta ja kunniasta. Yksi rohkeimmista taistelijoista oli Duca di Saragnanon arvonimen myöhemmin saaneiden jälkeläisten ”esi-isä”. Barbanerat puolestaan saivat oikeuden nimetä viininsä tätä kreivin arvonimeä käyttäen. Sen myönsi heille itse Saragnanon kreivi, joka oli tilasta vetovastuussa olevien sisarusten isän, Luigi Barbaneran, hyvä ystävä.

Italia

Cantine Menhir

Cantine Menhir oli pitkäaikainen unelma, mikä sai alkunsa vuonna 2000, kun Gaetano Marangelli yhdessä veljensä Vito Angelon kanssa alkoi valmistaa viiniä vanhoja paikallisia perinteitä kunnioittaen ja samalla uusia keinoja etsien Apulian tyypillisten rypäleiden ”pönkittämiseksi”. Lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon, sillä tänä päivänä Cantine Menhirin viinejä viedään yli 30 maahan ja viinit saavat arvostusta osakseen sekä kansallisissa että kansainvälisissä viinikilpailuissa.

Cantine Menhirillä on 10 hehtaaria viinitarhoja Laghi Aliminin rannikkoalueella. Osalla tarhoista kasvaa vanhoja, yli 80-vuotiaita Primitivo -köynnöksiä. Itse viinitila sijaitsee keskiaikaisessa Minervino di Leccen kylässä, lähellä Adrianmeren rantaa. Ollaan siis saappaan koron pohjaa lähellä!

Italia

Guerrieri Rizzardi

Guerrieri Rizzardin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Suvut yhdistyivät avioliiton voimalla vuonna 1914, jolloin sai alkunsa Guerrieri Rizzardin tarina. Mutta jo kauan sitä ennen molemmilla suvuilla oli pitkät perinteet viininviljelyssä. Guerrierin perhe omisti 600 vuotta vanhan tilan Bardolinossa, jonka tiluksiin kuuluu alueen parhaita viinitarhoja. Rizzardin perhe puolestaan hankki omistukseensa Negrarin viinitarhat Valpolicellan alueella vuonna 1649. Perhe rakensi Pojegan kellarit sekä kuuluisan villan ja puutarhan amfiteattereineen hieman tämän jälkeen. Mainittakoon, että Pojegan puutarha on alueella kuuluisa nähtävyys, viimeinen aikakautenaan rakennettu italialaistyylinen puutarha.

Guerrieri Rizzardi kuuluu edelleen perheen omistukseen. Tällä hetkellä tilaa vetää kreivi Giuseppe Rizzardi. Guerrieri Rizzardin ”päämaja” siajitsee Bardolinossa, Garda -järven rantamilla. Uusiin tiloihin he muuttivat vuonna 2011 Bardolinon keskustassa olevista tiloista, joissa talo oli pitänyt päämajaansa aina vuodesta 1450.

Tilalla on viinitarhoja Bardolinon ja Valpolicellan lisäksi Soavessa ja Valdadigessa, noin 30 kilometrin päässä Veronassa. Valdadigen tilalla eli vuosina 1920-1930 kreivi Edgardo Guerrieri, joka oli kuningas Vittorio Emanuele III:n päämetsästäjä (great master hunter).

Italia

Terredora di Paolo

Terredora di Paolo sijaitsee keskellä Apenniinien vuoristoa, Irpiniassa, Campanian sydämessä. Siellä jo muinaiset kreikkalaiset
ja roomalaiset viljelivät viiniä ja nykyisen tiedon mukaan ensimmäiset köynnökset istutettiin alueelle 800-750 eaa. Alueelle
tyypillisesti köynnökset kasvavat rinteillä ja niitä viljellään 2–3 tasossa. Näin ollen kokonaisviljelyala on paljon suurempi kuin
mitä se ensikatsomalta näyttää.

Terredora di Paolo perustettiin vuonna 1994, jolloin jo 60 vuoden ikään ehtinyt Walter Mastroberardino perusti tilan yhdessä
vaimonsa Doran ja lastensa Danielan, Lucion ja Paolon kanssa. Perhe kuuluu arvostettuun Mastroberardinon perheeseen, joka on viljellyt viiniä Campaniassa jo 11 sukupolven ajan.

1900-luvun loppupuolella perheriita ajoi veljekset Walterin ja Antonion erilleen. Antonio sai pitää perheen nimen ja viinitilan,
kun taas Walter vei mukanaan monta suvun parhainta viinitarhaa, erityisesti valkoviinipalstoja. Terredora di Paolon nimi tulee
Walterin vaimon, Dora di Paolon nimestä yhdistettynä terresanaan, mikä viiittaa maahan.

Italia

Guerrieri Rizzardi

Guerrieri Rizzardin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Suvut yhdistyivät avioliiton voimalla vuonna 1914, jolloin sai alkunsa Guerrieri Rizzardin tarina. Mutta jo kauan sitä ennen molemmilla suvuilla oli pitkät perinteet viininviljelyssä. Guerrierin perhe omisti 600 vuotta vanhan tilan Bardolinossa, jonka tiluksiin kuuluu alueen parhaita viinitarhoja. Rizzardin perhe puolestaan hankki omistukseensa Negrarin viinitarhat Valpolicellan alueella vuonna 1649. Perhe rakensi Pojegan kellarit sekä kuuluisan villan ja puutarhan amfiteattereineen hieman tämän jälkeen. Mainittakoon, että Pojegan puutarha on alueella kuuluisa nähtävyys, viimeinen aikakautenaan rakennettu italialaistyylinen puutarha.

Guerrieri Rizzardi kuuluu edelleen perheen omistukseen. Tällä hetkellä tilaa vetää kreivi Giuseppe Rizzardi. Guerrieri Rizzardin ”päämaja” siajitsee Bardolinossa, Garda -järven rantamilla. Uusiin tiloihin he muuttivat vuonna 2011 Bardolinon keskustassa olevista tiloista, joissa talo oli pitänyt päämajaansa aina vuodesta 1450.

Tilalla on viinitarhoja Bardolinon ja Valpolicellan lisäksi Soavessa ja Valdadigessa, noin 30 kilometrin päässä Veronassa. Valdadigen tilalla eli vuosina 1920-1930 kreivi Edgardo Guerrieri, joka oli kuningas Vittorio Emanuele III:n päämetsästäjä (great master hunter).

Italia

Le Tobele

Le Tobele kuuluu Deganin perheen omistukseen, ja sillä on viininviljelyperinteitä jo viidennessä sukupolvessa. Viinitila sijaitsee Valpolicella Classican sydänalueella Maranon kylässä. Viinitarhat sijaitsevat Marano Fumanen, Tregnanon ja Illasin alueilla.

Italia

Monchiero Carbone

Monchiero Carbonen viinitila sijaitsee Canalessa, Roeron sydänmaalla. Tila rakennettiin vanhan maatalon perustuksia kunnioittaen, ja vanhat viinikellarit ovat peräisin aina 1700-luvun lopulta, jolloin varakas maanviljelijaperhe rakensi talonsa alle laajan viinikellariston. Monchiero Carbone perustettiin vuonna 1987 ja se on Marco ja Lucetta Carbonen omistuksessa. Molempien omistajien suvuilla on pitkät perinteet vininviljelyssä.

Italia

Tenuta Di Angoris

Friuli sijaitsee Italian koilliskolkassa ja se on varsinainen monikulttuurisuuden kehto alueellisen sijaintinsa perusteella. Pohjoisessa aluetta rajaavat Alpit, etelässä Adrianmeri, idässä Slovenia ja lännessä sen rajanaapurina on Veneton alue. Isonzo del Friulin laatuviinialue on saanut nimensä aluetta halkovasta Isonzo -joesta. Nykyisten tutkimusten mukaan Friulin alueella on nautittu viiniä jo ennen kuin viiniköynnös löysi tiensä Ranskaan!

Tenuta di Angoriksella on pitkä historia takana, nimittäin sen perustamisvuosi ulottuu vuoteen 1648. Linnamainen Villa Locatelli rakennettiin 1600-luvulla ja se on tietynlainen glamourin kehto. Se on nimittäin asuttanut Itävalta-Unkarin ajoilla kuninkaallisia, ja 1957 villa esiintyi Ernst Hemingwayn romaaniin pohjautuvassa, Fellinin ohjaamassa elokuvassa Jäähyväiset aseille (A Farewell to Arms). Angoris on Locatellin perheen omistuksessa.

Angoriksen viinit tulivat tunnetuiksi ja niitä nautittiin laajalti Euroopassa jo 1800- ja 1900-luvuilla. 1940-luvulla Angoris alkoi ensimmäisenä Friulin alueen tuottajana pullottaa itse viinejä. Se on myös pioneeri Friulin kuohuviinien valmistuksessa. Tänä päivänä tilalla on noin 110 hehtaaria viinitarhoja ja se tuottaa viiniä Friulin maineikkaimmilla DOC -alueilla: Isonzo, Collio ja Friuli Colli Orientali.

Italia

Trambusti

Trambustin tila on perustettu vuonna 1934 ja tällä hetkellä neljäs sukupolvi on vetovastuussa tilasta. Tilan viinitarhat sijaitsevat Greve in Chiantissa ja tuotantotilat ovat Firenzessä. 52 hehtaaarin alueella viljellään erityisesti Sangiovese -rypälettä, mistä valmistetaan Toscanan kuuluisia Chianti -viinejä. Viinitarhat sijaitsevat 350 metriä merenpinnan yläpuolella.

Trambustin viinit ovat niittäneet mainetta niin italialaisissa kuin kansainvälisesti arvostetuissa viinikilpailuissa, ja sen viinejä nautitaan useassa maassa. Viinien lisäksi tila valmistaa laadukkaita oliiviöljyjä omilla tarhoillaan tuotetuista oliiveista.

Italia

Vini Bulgarini

Lugana on pienen pieni viinialue Garda -järven eteläisessa osassa, Lombardian ja Veneton rajalla. Garda -järven eteläranta ja erityisesti Sirmionen piskuinen niemimaa on Pohjois-Italian suurin arkeologinen alue. Jo roomalainen runoilija Catullus ylisti Gardan valkoviinejä runoissaan. DOC -luokituksen alue sai vuonna 1967, mutta sen viinit ovat tulleet kansainvälisille areenoille vasta 2000-luvun alussa.

Trebbiano di Lugana, mikä tunnetaan myös Turbiana -nimellä, on mysteeri italialaisten rypälelajikkeiden joukossa. Pitkään luultiin, että Luganan hienojen valkoviinien raaka-aine oli Trebbianon sukulainen. Lajike yhdistettiin myös Verdicchioon, mutta tarkempien tutkimusten jälkeen tuokin sukulaissuhde todistettiin virheelliseksi. Tämän hetkisten tutkimusten ja päätelmien mukaan paikalliset viljelijät ovat vuosisatojen saatossa valikoineet lajikkeen muiden joukosta, sillä se sopii täydellisesti alueen ilmastoon ja maaperään, mikä on tyypillisesti savi- ja soramaata.

Vini Bulgarinin juuret ovat 1930-luvulla, jolloin Emilio Bulgarini päätti viedä asteen pitemmälle viinin valmistamisen. Perheellä oli ollut pitkään tapana valmistaa viiniä perhe- ja ystäväpiirin tarpeita varten. Tänä päivänä perheen kolmas sukupolvi, Fausto Bulgarini yhdessä vaimonsa Virginian kanssa, pitää ohjaksia kädessään. Tilalla on noin 40 hehtaaria viinitarhoja ja he valmistavat valkoviinien lisäksi punaviiniä sekä upeita jälkiruokaviinejä. Lyhyessä ajassa Vini Bulgarini on saanut jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla eivätkä sen viinit ole jääneet huomaamatta italaisilta tai kansainvälisiltä viinikriitikoilta.

Italia

Weingut Kornell

Weingut Kornellin tila sijaitsee Alppien etelärinteillä, Settequercessa. Se on ikiaikaista viininviljelyaluetta, missä on merkkejä viininviljelystä jo yli 2000 vuoden takaa retoromaanien ja roomalaisten ajalta. Briglin perheen piirissä viiniä on valmistettu jo 1500-luvulta lähtien. Historia on vahvasti esillä myös tänä päivänä. Tilan symboli, aarnikotka, komisti myös tiluksilla sijainneen Greifensteinin linnan vaakunaa. Aarnikotka on myyttinen olento, mikä on puoliksi kotka ja puoliksi leijona. Tänä päivänä tilaa vetää Florian Brigl nuorekkaan ja dynaamisen tiiminsä kanssa. He toimivat luontoa kunnioittaen, historiaa arvostaen ja moderneja viininvalmistustekniikoita hyväksikäyttäen. Weingut Kornell tuottaa noin 100 000 pulloa vuodessa. 1300-luvulta peräisin olevaan tilaan kuuluu yli 70 hehtaaria maata, joista viinitarhoja on 17 hehtaaria.

Itävalta

Weingut Netzl

Weingut Netzl on perheomisteinen tila, jossa vanhempien lisäksi perheen tyttäret Christina ja Annemarie ovat tiiviisti mukana. Viinitila sijaitsee Göttlesbrunnissa, Carnuntumin viinialueen sydämessä, Itävallan itäosassa. Tilan tuotannosta 75 % on punaviiniä ja 25 % valkoviiniä. Rypäleitä viljellään 26 hehtaarin kokoisella alueella Arbesthaler Hügelland -nimisillä kukkuloilla.

Carnuntumin alueen ilmastoon vaikuttavat hyvin paljon läheinen Tonava -joki sekä erityisesti Neusiedl -järvi, jotka antavat leiman pannonian ilmastolle. Idästä puhaltavat lämpimät tuulet lämmittävät Neusiedl-järven ja kypsyttävät rypäleitä optimaalisesti. Tonavalta tulevat viileät virtaukset luovat optimaalisen lämpötilavaihtelun yön ja päivän välillä. Näin rypäleiden aromeista tulee hyvin konsentroituneita ja toisaalta ne säilyttävät luonnollisen raikkauttensa ja hapokkuutensa.

Portugali

Enoforum-Carmim

Enoforum-Carmim kuuluu osana Carmim -nimiseen yhtymään, jonka juuret ovat vuodessa 1971. Tällöin perustettiin Carmim -niminen osuuskunta, joka on tänä päivänä yksi Portugalin suurimmista pullotetun viinin tuottajista ja Alentejon alueen suurin tuottaja. Viinien lisäksi yhtymä tuottaa oliiviöljyä. 20 miljoonan litran vuosituotannollaan Carmim on Portugalin sisämarkkinoiden ykkönen. Tilan viinejä viedään yli 30 maahan.

Portugali

Luis Duarte

Luis Duarte on yksi Portugalin tunnetuimmista viinintekijöistä. Hänet on valittu jo 3 kertaa vuoden viinintekijäksi: 1997, 2007 ja 2014. Hänellä on ollut näppinsä monen kansainvälisesti tunnetun tilan menestystarinassa. Alun alkujaan Dourosta kotoisin oleva Luís Duarte aloitti oman projektinsa vuonna 2007 Alentejossa, Monte do Carrapatelo -tilalla. Tuolloin hän lanseerasi kansainvälistä huomiota saaneen Rubrica -viininsä, mikä nosti viinin esimerkiksi Wine Enthousiast Magazinen TOP 100 -viinilistaan ja teki Luís Duartesta maailmankuulun enologin.

Luis Duarte on yksi Portugalin tunnetuimmista viinintekijöistä. Hänet on valittu jo 3 kertaa vuoden viinintekijäksi: 1997, 2007 ja 2014. Hänellä on ollut näppinsä monen kansainvälisesti tunnetun tilan menestystarinassa. Alun alkujaan Dourosta kotoisin oleva Luís Duarte aloitti oman projektinsa vuonna 2007 Alentejossa, Monte do Carrapatelo -tilalla. Tuolloin hän lanseerasi kansainvälistä huomiota saaneen Rubrica -viininsä, mikä nosti viinin esimerkiksi Wine Enthousiast Magazinen TOP 100 -viinilistaan ja teki Luís Duartesta maailmankuulun enologin.

Portugali

Martha’s Porto

Martha’s Porto on dourolainen portviinituottaja jo kuudennessa sukupolvessa! Perheen historia portviinien parissa alkoi jo vuonna 1727 ja se ylpeileekin yhtenä vanhimmista, edelleen perheomisteisista portviinitaloista. Samaan vuoteen osuu toinenkin merkkipaalu, nimittäin vuonna 1727 perustettiin Oporton kaupunkiin Feitoria Inglesa. Se oli brittliäisten kauppiaiden rahoittama ”klubi”, jonka tarkoituksena oli toimia tapaamispaikkana ulkomaisille kauppiaille. Feitoria Inglesa symboloi englantilaisten kauppiaiden valtaa ja asemaa menneinä vuosisatoina.

Martan perheen toinen sukupolvi aloitti omien rypäleiden kaupallistamisen. Neljäs sukupolvi Manuel Nogueiran johdolla alkoi tuottaa ja myydä bulkkiviiniä viinikauppiaille. Manuel Nogueiran nuorin lapsi, Margarida Nogueira de Jesus meni naimisiin Manuel de Almeida Martan kanssa. He alkoivat yhdessä pullottaa ja markkinoida omia portviinejään. Näin ympyrä sulkeutui ja perhe keskittyi huolehtimaan koko prosessista viinitarhoilta loppuasiakkaille.

Martha’s Porton tila sijaitsee Peso da Réguassa, Baixo Corgon ala-alueella, Douron jokilaaksossa, mikä tänä päivänä kuuluu Unescon maailmanperintölistaan. Tila tunnetaan erityisesti vanhoista tawny -porteistaan. Ne saavat vuosittain arvostusta ja kunniaa osakseen kansallisissa ja kansainvälisissä viinikilpailuissa.

Ranska

André Scherer

André Scherer on viininviljelijä kahdeksannessa sukupolvessa. Hänen poikansa, Christophe, on ottanut ohjakset käsiinsä hankittuaan työkokemusta kotitilan ulkopuolelta Bordeaux’sta sekä Australiasta. Tila sijaitsee Husseren les Châteaux -nimisen kylän sydämessä lähellä Colmarin kaupunkia. Schererin perheelä on 7 hehtaaria viinitarhoja Eguisheimissa sekä 2 hehtaaria Eichbergin ja Pfersigbergin Grand Cru -palstoilla. Itse tilukset eli domaine tai cave ovat peräisin 1700-luvulta. Alunperin tila kuului Chevalier de St. Louisin paronille, mutta päätyi Schererin perheen omistukseen 1800-luvulla. Tänä päivänä A. Schererin viinejä on edustettuna neljällä mantereella, ja viennin osuus on noin 60 % tuotannosta.

Ranska

Champagne Lombard

Champagne Lombard on perheomisteinen tila Epernaysta, jonka perusti herra nimeltä Robert Andrieu vuonna 1925. Tänä päivänä vetovastuussa on 3. sukupolvi Thiery Lombardin johdolla. Talo valmistaa vuosittain noin 1,6 miljoonaa pulloa. Lombardilla on omia viinitarhoja 10 hehtaaria (Ville-Dommange, Jouy-les Reims, Pargny-les Reims, Coulommes la Montagne). Lisäksi sillä on pitkäaikaisia sopimuksia viljelijöiden kanssa, jotka kattavat noin 140 hehtaaria viinitarhoja. Viinitarhoista saadaan yhteensä noin 50 crun eli kylän ”edustus”, joista 1/3 on Grand Cru- ja Premier Cru -tasoa. Lombardin vanhimmat kellarit ovat 1700-luvulta, ja kellareissa varastoidaan noin 3,5 miljoonaa pulloa.

Ranska

Champagne Palmer & Co

Seitsemän viljelijää Côte des Blancsin ja Montagne de Reimsin alueelta perustivat Henri Foureurin ja Jean Quenardelin johdalla osuuskunnan toisen maailmansodan jälkeen 1947 Avizessa. Vakaan kasvun jälkeen osuuskunta muutti Reimsin sydämeen 1959. Seuraavina lähivuosina osuuskunta hankki omistukseensa kolme viereistä naapuria, ja saavutti itselleen merkittävän kellarivaltakunnan Reimsin keskustan alta.

Osuuskunta kasvoi yhä 1970-luvulla, jolloin se alkoi tehdä 20 vuoden sopimuksia viljelijöiden kanssa laadun takaamiseksi. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 320 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 400 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskuntaa voi päästä mukaan ainoastaan grand cru – ja premier cru -palstojen viljelijät ja heidän pitää saada suositus nykyisiltä osuuskunnan jäseniltä.
Puolessa viinitarhoista viljellään Chardonnayta. Palstat sijaitsevat pääosin Trépail’n ja Villers-Marmeryn Premier Cru -tarhoilla Montage de Reimsissa, mikä tunnetaan Pinot Noirin valta-alueena. Siellä Chardonnay on hyvin erialinen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen, ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen.

Champagne Palmerin nykyinen vuosituotanto on yli 3 miljoonaa pulloa ja heillä on yli 15 miljoonan pullon reservit Reimsin kellareissaan. Osuuskunnan omaa tuotemerkkiä, Champagne Palmer & Co, valmistetaan vuosittain yli 700 000 pulloa neljän enologin yhteistyönä. Vuonna 2012 Palmer lähti ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin, ja se on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa paitsi osuuskuntien kuninkaana myös huippu-samppanjabrandien joukossa.

Ranska

Champagne Palmer & Co

Seitsemän viljelijää Côte des Blancsin ja Montagne de Reimsin alueelta perustivat Henri Foureurin ja Jean Quenardelin johdalla osuuskunnan toisen maailmansodan jälkeen 1947 Avizessa. Vakaan kasvun jälkeen osuuskunta muutti Reimsin sydämeen 1959. Seuraavina lähivuosina osuuskunta hankki omistukseensa kolme viereistä naapuria, ja saavutti itselleen merkittävän kellarivaltakunnan Reimsin keskustan alta.

Osuuskunta kasvoi yhä 1970-luvulla, jolloin se alkoi tehdä 20 vuoden sopimuksia viljelijöiden kanssa laadun takaamiseksi. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 320 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 400 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskuntaa voi päästä mukaan ainoastaan grand cru – ja premier cru -palstojen viljelijät ja heidän pitää saada suositus nykyisiltä osuuskunnan jäseniltä.
Puolessa viinitarhoista viljellään Chardonnayta. Palstat sijaitsevat pääosin Trépail’n ja Villers-Marmeryn Premier Cru -tarhoilla Montage de Reimsissa, mikä tunnetaan Pinot Noirin valta-alueena. Siellä Chardonnay on hyvin erialinen kuin Côtes de Blancin alueella: mineraalinen, muttei yhtä kalkkinen, runsaan hedelmäinen, ja kermainen ennemmin kuin sitruksinen.

Champagne Palmerin nykyinen vuosituotanto on yli 3 miljoonaa pulloa ja heillä on yli 15 miljoonan pullon reservit Reimsin kellareissaan. Osuuskunnan omaa tuotemerkkiä, Champagne Palmer & Co, valmistetaan vuosittain yli 700 000 pulloa neljän enologin yhteistyönä. Vuonna 2012 Palmer lähti ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin kilpailuihin, ja se on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa paitsi osuuskuntien kuninkaana myös huippu-samppanjabrandien joukossa.

Ranska

Château Beauregard Mirouze

Château Beauregard Mirouzen juuret ovat vuodessa 1881, jolloin perhe asettui asumaan Corbières’n alueelle, Narbonnen kaupungin läheisyyteen, Etelä-Ranskaan. Alue on paitsi erinomaista viininviljelyaluetta, myös osa suojeltua luonnonpuistoa (Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée). Tilan 350 hehtaarista viinitarhoja on ainoastaan 30 hehtaaria. Näistä osa on luokiteltu DOP Corbière -laatuluokkaan, osa Vin de Pays d’Ociin.

Eteläisestä sijainnistaan huolimatta alueella puhaltavaa kylmä ja kuiva tuuli, joka tunnetaan nimellä ”Cers”. Tämän ansiosta rypäleitä eivät riivaa hometaudit ja ne lämpötilavaihteluista johtuen rypälemehusta tulee hyvin konsentroitunutta.

Château Beauregard Mirouze on tällä hetkellä Karine ja Nicolas Mirouzen käsissä. Tilalla on noudatettu luomuviljelyn periaatteita vuodesta 2000.

Ranska

Domaine Clos Romané

Domaine Clos Romané sijaitsee Cairannessa, Provencen sydämessä. Nadine ja Stéphane Charancon ovat viljelijoitä neljännessä sukupolvessa. Rinteillä, kalkin sekaisessa kivessä kasvavia köynnöksiä vaalitaan mahdollisimman luonnonmukaisesti. Tilalla on paljon vanhoja, yli 50-vuotiaita köynnöksiä, joista saatava rypälemehu on hyvin konsentroitunutta ja maanläheistä. Viininvalmistuksessa käytetään perinteisiä menetelmiä eikä viinejä suodateta. Nimensä tila on saanut sen mailta löytyneestä roomalaisten aikaisesta kolikosta.

Ranska

Domaine Christophe Semaska

Domaine Christophe Semaskan viinitarhat sijaitsevat 1500-luvulla rakennetun Château de Montlysin ympärillä, Côte Rôtien maastossa Rhônen Ampuissa. Historiallinen tila säilyi Ranskan vallankumouksen tuhoilta ja sen viinit olivat tunnettuja ympäri Ranskan. Viimeisin Château de Montlys valmistettiin ensimmäisen maailman sodan aikoihin, mutta sota sekä viinikirva tuhosivat köynnökset. Christophe Semaska niin sanotusti antoi uuden elämän linnaa ympäröiville viinitarhoille, kun hän elvytti viininviljelyn vuonna 1988. Tänä päivänä Château de Montlysin 38 hehtaarin viinitarhoista 4 on otettu uudelleen viljelyyn.

Château de Montlysin lisäksi Semaska valmistaa Condrieu, St. Joseph, Côteau de Vienne ja Côte du Rhône -apellaatioissa viiniä. Vanhan linnan tilat eivät vastanneet 2000-luvun tarpeita, joten uudelle, modernille viinimölle oli tarve. Domaine Christophe Semaska kuuluu Rhônen huipputiloihin ja se on Côte Rôtien suurin yksityinen viinitila.

Ranska

Château Fleur La Mothe

Château Fleur La Mothe luokiteltiin Cru Bourgouis -luokkaan vuonna 1932. Se sijaitsee Saint-Yzansissa, Médocissa. Tila on kolmen enologin (Antoine Medeville, Henri Boyer ja Edouard Massie) yhteinen unelma: 20 vuotta he toimivat konsultoivina enologeina usealle alueen châteaulle, kunnes päättivät kokeilla omia siipiään.

Tilan 13 hehtaaria viinitarhoja sijaitsevat Garonne -joen yläpuolella olevilla sorarinteillä, missä kasvaa laadukkaiden Médoc -viinien raaka-aineita. Näistä rypäleistä valmistetaan hienoja, rodukkaita viinejä. Merlot -rypäleitä viljellään myös savimaassa, josta saadaan pyöreitä, hedelmäisiä viinejä ryhditettynä pehmein tanniinein. Savimaassa viljelty Merlot tuo oman leimansa tilan viineille.
Tilan nimessä esiintyvä sana ”mothe” tarkoittaa rinteen tai kukkulan huippua. ”Fleur” on puolestaan ranskaksi kukka eli vapaasti käännettynä ”Fleur La Mothe” on kukkulan kukka.

Ranska

Domaine de Colonat

Domaine de Colonat on 1828 perustettu tila Morgonin kylässä, Bourgognen Beaujolais’ssa. Tällä hetkellä vetovastuussa ovat Christine ja Bernard, jotka edustavat perheen 7. sukupolvea.

Tila tuottaa Beaujolais’n alueella viiniä 7 apellaatiossa eli laatuluokassa: Morgon, Fleurie, Moulin à Vent, Chiroubles, Regnie, Beaujolais-Villages (rosee- ja punaviini). Nämä edustavat Beaujolais’n laadukkampaa puolta eli kyseessä ei ole satovuoden viini “Beaujolais Nouveau”.

Ranska

Domaine de Côte de l’Ange

Domaine de Côte de l’Ange on ollut jo sukupolvien ajan Mestren perheen hallussa, ja perhe onkin yksi Châteauneuf-du-Papen vanhimmista viininviljelijäperheistä. 1960-luvulla nykyisten omistajien vanhemmat kehittivät edelleen viininviljelyä, kun he alkoivat viljellä niin kutsuttua Côteau de l’Ange -palstaa. Tänä päivänä viinitila on Corinne ja Yannick Gasparrin käsissä, jotka yhdistävät viininviljelyn perinteitä ja nykyaikaista tekniikkaa luontoa kunnioittaen. Tilalla on Châteauneuf-du-Papen alueella 14 hehtaaria viinitarhoja, jossa köynnökset ovat keskimäärin 40 vuotta vanhoja. Côtes du Rhone -laatuluokiteltuja viinitarhoja on 3 hehtaaria.

Ranska

Domaine de Saint Just – Yves Lambert

Domaine de Saint Just perustettiin vuonna 1996, kun Yves Lambert ja hänen poikansa Arnaud päättivät keskittyä rahoitusmaailman sijaan viineihin. Isä Yves kuoli yllättäen vuonna 2011, joten siitä lähtien enologin koulutuksen saanut Arnaud on vastannut tilasta. Luonnon kunnioittaminen, nöyryys ja perinteet ovat olleet alusta lähtien viininvalmistuksen kulmakivia Domaine de Saint-Justilla. Tila on niin ikään keskittynyt perustamisestaan lähtien biodynaamiseen viljelyyn ja tänä päivänä suurin osa tilan 40 hehtaarin tarhoista on rekisteröity biodynaamisiksi. Viinitarhat sijaitsevat Saint-Just sur Diven ja Saint-Cyr en Bourgin kylien alueella Loiren Saumurissa. Maaperä tarhoilla on hiekan ja savensekaista kalkkimaata. Tilan viinejä kypsytetään Loiren alueelle tyypillisissä tuffi -kellareissa. Tuffikivi on muodostunut miljoonien vuosien aikana vanhassa merenpohjassa olleista fossiileista ja hiekasta.

Ranska

Domaine Jean Dauvissat Père Et Fils

DOMAINE JEAN DAUVISSAT PÈRE ET FILS
Domaine Jean Dauvissat on perhetila Milly -nimisestä kylästä, Chablis’n sydänalueelta. Tialla on yhteensä 58 viinitarhaa, jotka käsittävät 22 hehtaarin kokoisen alueen. Tarhat antavat hienon läpileikkauksen Chablis’sta.

Ranska

Domaine Leyris Mazière

Odile ja Gilles Leyris perustivat Domaine Leyris Mazièren vuonna 1997. Vuonna 1999 valmistui tilan ensimmäinen cuvée, ja vain neljä vuotta myöhemmin tila aloitti luomusertifioinnin. Tänä päivänä tilan 10 hehtaarilla viljellään Shiraz’ta, Grenachia, Sauvignon Blancia sekä vanhoja Carignan- ja Alicante -köynnöksiä. Perinteiset menetelmät, käsinkorjuu ja luonnonmukaisuus ovat Domaine Leyris Mazièren kulmakiviä.

Ranska

Domaine Mollet-Maudry

Domaine Mollet-Maudry on tällä hetkellä kymmenennen sukupolven käsissä. Tila on yksi alueen vanhimmista Pouilly-sur-Loiren alueella. Poika, Florian Mollet, on lähtenyt kehittämään tilaa isoisänsä jalanjäljilssä. Hänen isänsä, Jean-Paul Mollet, lähti aikanaan muihin töihin, mutta on nyt tiiviisti mukana projektissa Domaine Mollet-Maudry. He ovat tehneet vanhasta Saint-Saturin luostarista (abbaye) upean, modernin viininvalmistamon, jossa valmistetaan luonteikkaita terroir -viinejä vanhoja perinteitä kunnioittaen. Tila valmistaa useampaa viiniä eri laatuluokituksista Loiren alueella.

Ranska

Tupinier-Bautista

Tupinier’n perhe on viljellyt rypäleitä Mercureyssa aina vuodesta 1770. Tilalla on tänä päivänä 10 hehtaaria viinitarhoja Mercureyn apellaatiossa. Viinejä kypsytetään 1600-luvulta peräisin olevissa kellareissa Bourgognen vanhojen perinteiden mukaisesti. Rypäleet poimitaan tilalla käsin ja viini pullotetaan au domaine eli viinitilalla.

Vuonna 1997 Manu Bautista, Jacques Tupinier’n vävy, otti ohjakset käsiinsä ja jatkaa tilan kehittämistä yhdessä vaimonsa Marien kanssa.

Ranska

Vignerons d’Estézargues (Réserve de Fleur)

Avignonin kaupungin lähellä, Etelä-Rhônessa, Les Vignerons d’Estézargues -niminen osuuskunta tuottaa yhdessä britti-ystävämme James Fleetwoodin kanssa modernin Côtes du Rhône -sekoitteen kierrekorkilla varustettuna. Viiniköynnökset ovat keskimäärin 25 vuotiaita ja ne kasvavat viinitarhoilla, joissa on alueelle tyypillisesti paljon pyöreitä kiviä. Näiden tehtävänä on kerätä päivän aikana lämpöä ja vapauttaa sitä öisin köynnöksille, kun lämpötilat laskevat ja tuulet puhaltavat. Mistral -tuulen ansiosta köynnökset myös tuulettuvat ja pysyvät puhtaina erilaisilta kasvisairauksilta.

Réserve de Fleur on käytetty matalassa lämpötilassa, mikä korostaa viinin hedelmäisyyttä. Se on moderni Côtes du Rhône, mitä ei olla kypsytetty perinteiseen tapaan tammessa, vaan terästankissa. Viini on hennosti suodatettu, jotta siihen saadaan enemmän makua ja luonnetta!

Ranska

Vignerons Du Sommierois (Le Bottle)

Le Bottle on hedelmäinen ja ilmeikäs viinisarja, mitä voi yhdistellä niin ruoan kanssa kuin nauttia hyvässä seurassa. Siitä kertoo kapselin tekstikin, entre amis, eli ystävien kesken. Le Bottle -viinit ovat Vignerons du Sommierois -nimisen tilan käsialaa. Tila sijaitsee Sommières’n keskiaikaisessa kaupungissa Languedocissa puolivälissä Montpellier’n ja Nîmes’n kaupunkeja. Yhteensä lähes 700 hehtaaria viinitarhoja sijaitsevat Sommières’n lisäksi Salinelles’n, Aspères’n, Campagnen, Garrigues’n, Lecquesin ja Fontanes’n kunnissa. Alueella vaikuttaa välimeren ilmasto lämpimine kesineen ja leutoine talvineen. Voimakkaat tuulet, mistral ja tramontane, kuuluvat myös olennaisesti alueen ilmastoon. Maaperä on hyvin monipuolista aina Aspères’n tasankojen kalkkikivimaasta piikiveen ja alluviaaliseen jokimaastoon Vidourle -joen lähimaastossa.

Saksa

S.A. Prüm

Mosel -joen varrella sijaitsevan S.A. Prümin viinitilan juuret ovat vuodessa 1156, ja se onkin yksi Saksan vanhimmista viinidynastioista! Maisemaa hallitsevat äkkijyrkät rinteet ja maaperä on mineraalipitoista liuskekiveä, jonka huokoisen rakenteen ansiosta viiniköynnösten juuret voivat porautua aina 15 metrin syvyyteen. Joen tuoman kosteuden ja auringonvalon yhteisvaikutuksesta rypäleet kypsyvät juuri optimaalisesti. Myös maaperä osallistuu lämmön ”varastointiin”, mikä edesauttaa rypäleiden kypsymistä.

Prümin tilan peräsintä on pitänyt Raimund Prüm vuodesta 1971. Tänä päivänä myös hänen enologityttärensä Saskia osallistuu tiiviisti tilan ja viinien kehittämiseen. Tila keskittyy ainoastaan Riesling-rypäleeseen. Suurin osa köynnöksistä on 60–100-vuotiaita, varttamattomia köynnöksiä, jotka kasvavat erilaisessa liuskekivimaastossa. Modernit viininvalmistustekniikat ja pitkä sur lie -kypsytys tuovat oman osansa lopputulokseen. Ei siis ihme, että S.A. Prümin viinit kuuluvat Saksan parhaimmistoon!

Saksa

Weingut Heribert Boch

Weingut Heribert Bochin perhetila sijatsee Trittenheimissa, Moselissa, kuvankauniissa ympäristössä: edessä virtaa Mosel -joki ja takana nousevat jyrkät, pengerretyt rinteet. Michael Boch tuli viinitilan vetäjäksi vuonna 1989 ja vuodesta 1999 hänen vaimonsa Anne on ollut hänen rinnallaan.

Bochilla on useita viinitarhoja arvostetuilla Trittenheimin palstoilla kuten Trittenheimer Apotheke ja Altärchen. Trittenheimer Apothekella viljelivät viiniä jo muinaiset roomalaiset 2000 vuotta sitten. Myöhemmin siitä pitivät huolta munkit, jotka antoivat nimen palstalle.

Tilan viinitarhoista 65 % on omistettu Rieslingille ja 25 % Spätburgunderille eli kansainvälisin termein Pinot Noirille. Weingut Heribert Boch saa arvostusta vuosittain erilaisissa viinikilpailuissa ja sen viinit lukeutuvat Moselin parhaimmistoon.

Saksa

Weingut Pflüger

Pfalzin Bad Dürkheimissa sijaitseva Weingut Pfüger on luomuviljelyn edelläkävijöitä Pfalzissa. Tilan perustaja, Bernd Pflüger, aloitti luomuviljelyn jo silloin, kun muut eivät tohtineet asiaa edes harkita. Luomuviljelyn luonnollisena jatkeena tila siirtyi biodynaamiseen viininviljelyyn: täydessä mittakaavassa vuonna 2008. Biodynaamisen viljelyn filosofiana on, että viininviljelijä toimii eräänlaisena katalysaattorina, mutta antaa luonnon tehdä työnsä.

Perheomisteisen tilan tämän hetkinen vetäjä, Alexander Pflüger, jatkaa isänsä Berndin jalanjäljissä. Pflüger on ansioitunut Saksan biodynaamisten tilojen joukossa ja se on saanut huomattavaa kansainvälistä tunnustusta. Tilan vuosittainen tuotanto on noin 160 000 pulloa.

Kylpyläkaupunkina tunnettu Dürkheim sai vuonna 1904 määreen “Bad” nimensä eteen mineraalipitoisten lähteidensä ansiosta. Vaikka ollaan Pfalzin koillisosassa, ilmasto on lämmin ja rypäleistä saadaan auringon lämmön ansiosta miellyttävän täyteläisiä. Michelsbergin 1.9 hehtaarin palsta lasketaan Saksan parhaimpien palstojen joukkoon ja se on saanut Grosse Lage -merkinnän. Tältä terassoidulta, etelään suunnatulta huippupalstalta saadaan Pfalzin hienoimpia Rieslingejä.

Unkari

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet -luostari perustettiin vuonna 996 Pyhän Martin (Saint Martin) kunniaksi. Missiona oli unkarilaisten kääntäminen kristinuskoon. Unkarin kuningas Tapani I virallisti benediktiiniluostarin perustamisen vuonna 1001 virallisella perustamiskirjalla. Perustamiskirjasta käy ilmi, että luostarin maihin kuului jo tuolloin viinitarhoja. Kirjallisen perimätiedon mukaan Pannonhalmssa oli 1100-luvun tienoilla 74 viinitarhaa ja 88 työntekijää! Pannonhalmi Apátsági Pincészet onkin yksi Euroopan vanhimpia viinitilaluostareita.

Viininvalmistui pysähtyi suunnitelmatalouden aikana, jolloin munkit karkotettiin ja valtio otti luostarin maat haltuunsa. Uudelleenistutus ja -tuotanto aloitettiin vuonna 2001 ns. rautaesiripun romahdettua. Kolmella kukkulalla sijaitseva luostari maineen ja rakennuksineen on restauroitu arvonsa mukaisesti. Munkit ovat palanneet luostariin, ja tänä päivänä luostarissa on yli 40 munkkia! Viinitarhoja on pikku hiljaa hankittu takaisin ja nykyään Pannonhalman luostaritilalla on 54 hehtaaria viljeltyjä viinitarhoja. Tilan vuotuinen tuotanto on noin 300 000 pulloa.

Viinitila sijaitsee nimensä mukaisesti Pannonhalman viinialueella pääkaupunki Budapestista luoteeseen. Budapestiin on matkaa 130 kilometriä ja suunnilleen samanlainen matka Itävallan Wieniin. laatuviinialueella. Maaperä on kalkkipitoista ja mineraalista. Pannonhalman ilmasto-olosuhteet vastaavat hyvin pitkälti Ranskan Alsacen tai Loiren ilmastoa, ja sen pohjalta noin 2/3 viinitarhoista hallitsevat Rheinriesling, Sauvignon Blanc ja Gewürztraminer. Unkarin kotoperäisenä lajikkeena kunnioitetaan Welshrieslingiä. Lisäksi tilalla viljellään kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Franc ja Pinot Noir, josta valmistetaan upeita Bourgogne -tyyppisiä punaviinejä.

Uusi-Seelanti

Ra Nui

Ra Nui (auringon jumala maorien kielellä) on vuonna 2002 perustettu boutique-viinitila Marlborough’n laaksosta. Ra Nui -viinien taustalla on vahva kokemus ja ammattitaito. Viinintekijät uskovat viinin ”taian” olevan peräisin rypäleistä, joten he luottavat auringonvaloon, maaperään ja intohimoon työssään. Rypäleet poimitaan käsin eikä viinitarhoilla käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Cob Cottage -viinitarha, jossa kasvatetaan muun muassa Sauvignon Blanc -rypäleitä on biosertifioitu.

Ra Nuin konsultoiva viinintekijä Bart Arnst on ollut perustamassa Uuden-Seelannin ensimmäisiä luomuviinitarhoja, ja on palkittu tästä uraa uurtavasta työstään.

Kaikki viinit ovat peräisin eteläsaaren Marlborough’n laaksosta, Wairaun ala-alueelta, joka soveltuu erittäin hyvin viiniköynnösten viljelyyn ilmastonsa puolesta. Pitkät syksyt, leudot talvet ja sopiva määrä aurinkotunteja yhdistettynä karuun maaperään on loistava yhdistelmä maailmanluokan maineen saaneen alueen viineille.

Yhdysvallat

Hope Family Wines

Hopen perhe muutti Paso Roblesiin vuonna 1978 etsien maata ja uusia mahdollisuuksia. Perhe kuuluu kouralliseen pioneeri-perheitä, jotka muovasivat viinialuetta ja saivat vähitellen kasvatettua sen ansaitsemaa huomiota. Viljeltyään rypäleitä ja kehitettyään viinitarhoja 1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolen, perhe alkoi pullottaa omia viinejään 1990-luvun puolivälissä. Vuosien työ on kantanut hedelmää ja Hope Familyn viinit ovat tänä päivänä tunnettuja paitsi kotimaassa myös ulkomailla.

Tänä päivänä Hope Family Winerya vetää Austin Hope, joka oli vain 8-vuotias, kun hän alkoi työskennellä perheen viinitarhoilla. Tilan filosofiasta kertoo se, että Austin Hope näkee itsensä maanviljelijänä, vaikka yrittäjänä osallistuukin kaikkiin tilan toimintoihin viinintekemisestä myyntiin. Hope Family Wineryn toiminta kiteytyykin ajatukseen, että hienot viinit syntyvät viinitarhalla.

Lämpimästi tervetuloa BBWINES-sivustolle!

Tämä sivusto on suunnattu HoReCa-alan ammattilaisille. BBWINES Oyn Alko-valikoimaan voit tutustua Viiniateljee-sivustollamme. Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.