Unkari – Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Kategoria: Tuottajat | Unkari

Pannonhalmi Apátsági Pincészet -luostari perustettiin vuonna 996 Pyhän Martin (Saint Martin) kunniaksi. Missiona oli unkarilaisten kääntäminen kristinuskoon. Unkarin kuningas Tapani I virallisti benediktiiniluostarin perustamisen vuonna 1001 virallisella perustamiskirjalla. Perustamiskirjasta käy ilmi, että luostarin maihin kuului jo tuolloin viinitarhoja. Kirjallisen perimätiedon mukaan Pannonhalmassa oli 1100-luvun tienoilla 74 viinitarhaa ja 88 työntekijää!

Itse luostarin perustamisasiakirjoissa määritellään munkkien päivittäinen oikeus nauttia viiniä. Munkit olivat oikeutettuja nauttimaan viiniä heminan verran päivässä. Ja tuo hemina oli jokaisen itsensä pääteltävissä. Viekkaita kettuja nuo munkit 😉

Viininvalmistus pysähtyi suunnitelmatalouden aikana, jolloin munkit karkotettiin ja valtio otti luostarin maat haltuunsa. Uudelleenistutus ja -tuotanto aloitettiin vuonna 2001 ns. rautaesiripun romahdettua. Kolmella kukkulalla sijaitseva luostari maineen ja rakennuksineen on restauroitu arvonsa mukaisesti. Munkit ovat palanneet luostariin, ja tänä päivänä luostarissa on yli 40 munkkia! Viinitarhoja on pikku hiljaa hankittu takaisin ja nykyään Pannonhalman luostaritilalla on 54 hehtaaria viljeltyjä viinitarhoja. Tilan vuotuinen tuotanto on noin 300 000 pulloa.

Viinitila sijaitsee nimensä mukaisesti Pannonhalman viinialueella pääkaupunki Budapestista luoteeseen. Budapestiin on matkaa 130 kilometriä ja suunnilleen samanlainen matka Itävallan Wieniin. Maaperä on kalkkipitoista ja mineraalista. Pannonhalman ilmasto-olosuhteet vastaavat hyvin pitkälti Ranskan Alsacen tai Loiren ilmastoa, ja sen pohjalta noin 2/3 viinitarhoista hallitsevat Rheinriesling, Sauvignon Blanc ja Gewürztraminer. Unkarin kotoperäisenä lajikkeena kunnioitetaan Welshrieslingiä. Lisäksi tilalla viljellään kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Franc ja Pinot Noir, josta valmistetaan upeita Bourgogne-tyyppisiä punaviinejä.

Tiesitkö?

Pannonhalmi Apátsági Pincészet on yksi Euroopan vanhimpia viinitilaluostareita.

Lämpimästi tervetuloa BBWINES-sivustolle!

BBWines logo
Tämä sivusto on suunnattu HoReCa-alan ammattilaisille. Sivustollamme löydät tietoa viinivalikoimastamme ja sinun tulee olla täysi-ikäinen vieraillessasi sivustolla.Kuluttajille suunnattuun Alko-valikoimaan voit tutustua Viiniateljee-sivustollamme. Varmista vielä tästä, oletko yli 18 -vuotias.