Italia – Rivetto
Rivetto on viinitila neljännessä sukupolvessa Piemonten sydämessä. Tilan nykyisen omistajan, Enricon, isoisoisä perusti tilan vuonna 1902. Vuonna 1938 oli aika laajentaa liiketoimintaa ja silloin hankittiin Tenuta Lirano, joka sijaitsee Serralunga d’Alban ja Sinion kukkuloiden välissä.
Vuonna 1970 Enricon isä, Sergio, rakensi uuden kellarin Liranoon ja istutti uusia köynnöksiä tilan ympärille. Vuonna 1999 kuvaan astui virallisesti Enrico. Hän aloitti luomuviljelyn vuonna 2011 (virallinen sertifiointi vuonna 2016) ja siitä hän jatkoi biodynaamiseen viljelyyn vuonna 2015. Biodynaamisen Demeter-sertifikaatin Rivetto sai ensimmäisenä Barolo-tuottajana vuoden 2019 sadosta eteenpäin.
Enricon ajatuksena on kehittää biodiversiteettiä niin pitkälle kuin mahdollista. 16 hehtaarin viinitarhoilla kasvaa köynnösten lomassa hedelmäpuita, viljaa, yrttejä ja erilaisia vihanneksia. Ne puolestaan houkuttelevat hyönteisiä ja lintuja, ja näin luonto muodostaa oman ekosysteeminsä. Eli toisin sanoen Rivetton tilalla arvostetaan luontoa minimaalisella interventiolla.
Rivetton omistajan Enricon sanojen mukaisesti luomu ja biodynaamisuus ovat keinoja eivät tuloksia. Ja näistä työn ”hedelmistä” Enrico valmistaa upeita viinejä, jotka ovat saaneet sekä Italiassa että kansainvälisillä markkinoilla erinomaisen vastaanoton.
Enricoa voisi kuvailla luovaksi vallankumoukselliseksi. Hänen ajatusmaailmansa luonnon biodiversiteetista on vastaan nykypäivän tehotuotannon ajattelumallia. Hänen kilpailijansa pitävät häntä suorastaan hulluna, kun hän on istuttanut mailleen viinitarhojen sijaan muuta kasvillisuutta.
Luovuutta Enricolta ei puutu, sillä hän tekee asiat omalla tavallaan ja hänellä on aina uusia projekteja käynnissä. Tästä yhtenä esimerkkinä on Nebbiolosta samppanjamenetelmällä valmistetut kuohuviinit.
Tiesitkö?
Maan / alueen / tuottajan viinejä
-
Palazzo Brunello di Montalcino Riserva
Täyteläinen, monivivahteinen, miellyttävän marjainen, tyylikkään mausteinen, elegantti kokonaisuus, todella pitkä jälkimaku
-
Terredora Fiano di Avellino Ex Cinere
Kuiva, runsaan hedelmäinen, kypsän sitruksinen, persikkainen, herkän kukkaisa, ryhdikkään hapokas, mineraalinen, pitkä jälkimaku
-
Negretti Nebbiolo d’Alba
Täyteläinen, kypsän kirsikkainen, mausteinen, tyylikkään paahteinen, tasapainoinen, rodukas
-
Guerrieri Rizzardi Bardolino Classico
Keskitäyteläinen, kypsän kirsikkainen, mausteinen, lakritsinen, vivahteikas kokonaisuus
-
Calcarole Single Vineyard Amarone 2011
Täyteläinen, monivivahteinen, luumuinen, pähkinäinen, vaniljainen, balsaminen, kahvinen, samettinen, pitkä jälkimaku, upea
-
Bel Colle Barolo Monvigliero
Täyteläinen, kompleksinen, kypsän tumman marjaisa, kirsikkainen, paahteisen mausteinen, elegantti hapokkuus, pitkä jälkimaku, hienostunut, monivivahteinen
-
Angoris Verduzzo Friulano
Makea, aprikoosinen, raparperinen, tasapainoisen hapokas, pehmeän pyöreä, maukas
-
Kornell Cosmas Sauvignon Blanc
Kuiva, mineraalinen, mehukkaan hedelmäinen, kypsän sitruksinen, tasapainoinen, pitkä jälkimaku